Érdemes azt is figyelni, hogy nincs-e jele annak, hogy a hűtőlánc megszakadhatott valahol.
Ésszerű vásárlással, újra lefagyasztott ételek kerülésével megúszhatjuk a nyári gyomorrontást - mondta az InfoRádióban a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. Előre meg kell tervezni a romlékony élelmiszerek – állati eredetű termékek: tejtermékek, húskészítmények, nyers húsok – vásárlását, végig kell gondolni, hogy mikor tudjuk újra hűtőbe tenni ezeket - hívta fel a figyelmet Pleva György.
Ha lehetséges, a vásárlás az utolsó legyen a napi programban és
a hűtést igénylő termékeket a lehető legkésőbb tegyük a kosárba.
Gondoljunk arra is, hogyan fogjuk a termékeket hazavinni, 25-30-35 fokban, főleg ha autóval közlekedünk, hűtőfóliás zacskóban vagy habszivacsos tárolóedényekbe helyezzük az élelmiszereket, elkülönítve, hogy a nyers termék ne szennyezhesse a fogyasztásra készeket. A tartósabb élelmiszerek inkább a minőségüket vesztik, nem romlanak meg, de a fogyasztási idővel ellátott élelmiszerek a lejáratuk után veszélyesek is lehetnek – fűzte hozzá Pleva György.