• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Nyitottabbak a magyarok az egészségmegóvásra

Lapszemle 2019.09.10 Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitottabbak a magyarok az egészségmegóvásra

Szeptember 17-én tartják a betegbiztonsági világnapot, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is támogat.

Sikeres volt az ország minden megyéjét bejáró betegbiztonsági tájékoztató kampány, amelynek résztvevői szűréseken is részt vehettek – mondta el amagyarnemzet.hu-nak  Lám Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának (EMK) operatív igazgatóhelyettese. A szervezők a túlzott antibiotikum-fogyasztás, az internetről való gyógyszerrendelés és a világhálóról beszerzett információk veszélyeire, valamint az orvos és a beteg együttműködésének fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, de válaszoltak a helyben feltett kérdésekre is.

A betegbiztonsági fórumnak összesen húsz állomása van – megyénként egy –, és a nagyvárosok mellett olyan falvakba is eljutottak, ahol nincs állandó orvos, illetve gyógyszertár sem. Lám Judit hozzátette: mindenhol pozitívan fogadták a rendezvényt, aktívak voltak, az előadásokat követően kérdeztek és az ingyenes szűrési lehetőséggel is éltek. Volt látásvizsgálat, vérnyomásmérés, koleszterin- és vércukorszintmérés, illetve testzsírszázalék-mérés. Akik eljöttek, kis ajándékot is kaptak: egy gyógyszerelési kiskönyvet, amiben vezetni tudják, miket szednek. Kaptak egy információs füzetet is, benne a kampány legfontosabb üzeneteivel. – Abban bízunk, hogy így hosszú távon is beépülnek az információk – magyarázta az igazgatóhelyettes.

A kampány során a helyi orvosokat tömörítő praxisközösségekkel és az egészségfejlesztési irodákkal is együttműködtek, ők maguk is segítettek a hallgatóság toborzásában.

Az EMK-nak ez volt az első jelentősebb lakossági rendezvénye, eddig ugyanis főképp a szakmával: orvosokkal, gyógyszerészekkel, ápolókkal, dietetikusokkal tartottak kapcsolatot, velük igyekeztek előmozdítani a betegek biztonságát javító törekvéseket. Ezentúl viszont rendszeresen szeretnének párbeszédet folytatni a páciensekkel is. Szeptember 17-én tartják a betegbiztonsági világnapot, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is támogat, a kampánysorozat utolsó lakossági fóruma pedig szeptember 21-én, Debrecenben lesz, ahova minden érdeklődőt várnak.

 

 

Legolvasottabb cikkeink