• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyolc pécsi forrásra került ki a ''Nem ivóvíz'' tábla

Lapszemle Forrás: bama.hu

Az éves minőségellenőrzés alapján döntöttek így. Az érintett kutak, források vize csak forralás után használható fel a konyhában.

A múlt héten „Nem ivóvíz" táblát helyeztek ki több pécsi forrásra és kútra - adta ki a tájékoztatást pénteken a BIOKOM. Mint írják, a város kiemelt forrásainak vízminőségét évente ellenőrzi a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete. Szerintük a most átminősített források vízminősége bakteriológiai szennyezettség miatt nem fogadható el – írja a bama.hu portálja.

Az érintett források és kutak a következők: Delelő-, Fecske-, Harangláb-, Istenkúti-, Kancsal-, Kismélyvölgy-forrás, valamint a Széchenyi forrás és Pécsen, a Székely B. utca és a Surány Miklós út kereszteződésében található Petőfi forrás.

A Népegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a városi források ivóvízként történő felhasználása nem ajánlott, a víz kezelés nélküli fogyasztása enterális megbetegedéseket okozhat (hányás, hasmenés). A források vize forralás után ugyanakkor étel készítésére is felhasználható.

Baumann József forrásépítő, a Mecsek Egyesület munka osztályának elnöke hosszú évek óta foglalkozik a mecseki források karbantartásával, és elképzelhetetlennek tartja, hogy a legendásan jó minőségű Kancsal forrás vize ihatatlan lenne.

Több százan járnak rendszeresen a ide vízért, és viszik tíz-húsz literes kannákban, rendszeres fogyasztásra, ezért sem mindegy, hogy milyen tábla kerül ki a víznyerő helyre. A felsorolásban szereplő többi helyen az előzményeket ismerve nem meglepő a rossz minősítés, de a Kancsal forrás esetében – húzta alá a szakember - mindenképpen kontrollvizsgálatot javasolna.

Pinczkerné dr. Kassay Veronika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tiszti főorvosa elmondta, hogy az erre vonatkozó jogszabály alapján évente egyszer kell ellenőrizniük az ilyen típusú, nem közüzemi célú források vízminőségét. Amennyiben a friss laborvizsgálatunk eredménye alapján egy forrás vize nem iható, akkor semmiképpen sem javaslom a fogyasztását. Lehet, hogy a víz korábban éveken, akár évtizedeken keresztül iható volt, de ez ebből a szempontból nem számít. A mecseki karsztvizek könnyen szennyeződhetnek, a vízbázis sérülékeny, és a tisztulás akár hosszú időt is igénybe vehet – húzta alá a tiszti főorvos, aki hozzátette azt is, részükről semmi akadálya annak, hogy elvégezzenek egy kontroll vizsgálatot. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a munkát valaki megrendeli. Mint megtudtuk, egy-egy vízminta bevizsgálásának költsége néhány ezer forint, de a tüzetesebb laborelemzés ára sem haladja meg a tízezer forintot.