• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyolcvanezer adag védőoltás Kárpátaljának

Lapszemle Forrás: mno.hu

Nemcsak a nemzeti összetartozás erősítése, hanem a határainkon túlról érkező járványügyi kockázat csökkentése a cél.

Sokkal rosszabb helyzetben van a határokon túl élő Kárpát-medencei magyarság a védőoltások jelentette járványügyi biztonság szempontjából, mint a Magyarországon élők – ezzel indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzethez eljuttatott tájékoztatásában, hogy miért kívánnak a régióban ingyenes oltásokat biztosítani. Mint ismert, nemrégiben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormányinfón, hogy a határon túli területet vakcinával fogja segíteni a magyar kormány, a lap ezt követően kért tájékoztatást a részletekről.

Az Emmi válaszából kiderül: a lépés nemcsak a határon túli magyarságot érinti, hanem Kárpátalja teljes lakosságát. Felhívták rá a figyelmet, hogy a védőoltások kiterjesztése nemcsak a nemzeti összetartozás erősítésének lehetősége, hanem a határainkon túlról érkező járványügyi kockázat csökkentésének eszköze is egyben.

Miután Magyarország célja a Kárpátalján hiányzó oltóanyagok pótlása, a közbeszerzési eljárás során azokat az oltóanyagokat és olyan mennyiségben szerzi be a magyar kormány, ahogy azt a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal egészségügyi főosztálya kérte. Ezek alapján a kormány négyféle kombinált oltásra írt ki közbeszerzést novemberben, ezekből összesen 68 ezer adagot kívánnak beszerezni. A vakcinák közül három a diftéria, a tetanusz, illetve a szamárköhögés megelőzésére szolgál, egy a kanyaró, a rubeola és a mumpsz (MMR) ellen nyújt védettséget. Mint az Emmi válaszában jelezte, a fentieken túl a kormány az ukrajnai kanyarójárvány kapcsán felajánlott ötezer adag MMR-oltóanyagot, amelyet 2017 márciusában át is adott Kárpátaljának. Miután a kárpátaljai egészségügyi főosztály jelezte, hogy szükségük lenne hatezer adag influenza elleni vakcinára is, Magyarország ebben az esetben is felajánlotta a szükséges mennyiséget hazai gyártású oltóanyagból, ezt várhatóan hamarosan el is szállítják Kárpátaljára.

Az Emmi megjegyezte: Ukrajna számára eddig oltóanyagot nem szereztünk, hanem a magyar nemzeti immunizációs program keretében vett vakcinákból adtunk, tehát erre külön nem költött a kormány. Az átadott oltóanyagok közül az MMR-oltások értéke 8,1 millió forint volt, míg az influenza elleni oltásé közel 7,2 millió forint.

Legolvasottabb cikkeink