• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyugtalanok, tehetetlen dühöt éreznek a magyar orvosok

Lapszemle 2020.03.19 Forrás: Napi.hu
Nyugtalanok, tehetetlen dühöt éreznek a magyar orvosok

Az eljárásrend szigorú a személyzettel szemben, de a Covid-19 fertőzésgyanúknál túl sok hibalehetőséget enged meg.

Nemcsak a Magyar Orvosi Kamara (MOK), az egészségügyi dolgozók szakszervezetei, hanem maguk az ellátásban résztvevő személyek is arra panaszkodnak, hogy kifejezetten rossz velük a kommunikáció, vagy nem tartják elég szigorúnak a protokollt, amely alapján koronavírus-gyanússá minősíthetik a betegeket. Több eset is volt, amikor elhagyatva érezték magukat, vagy aggódni kezdtek, amikor a tüneteket mutató betegük halt meg. Volt, amikor nem ok nélkül ijedtek meg, írja a Napi.hu. 

"Tehetetlen dühöt érzek" - több magyar orvos is így foglalta össze lapunknak, hogy mi történik, ha valaki, aki a Covid-19 vírus által okozotthoz hasonló tünetekkel hal meg az osztályukon. "Nagyon rosszul kommunikálnak velünk, ami miatt az ember elveszíti a hidegvérét. Napi több száz beteg-orvos kontakt után, amikor történik egy exit, pocsék érzés bizonytalannak lenni, hogy melyikük lehetett koronavírusos" - magyarázta el egyikük, hogy mi is a legnagyobb problémájuk. 

Jó példa erre egy múlt hét eleji eset: több forrásból is úgy értesültünk, a Honvédkórházban múlt hét szerda éjjel kezdtek ellátni egy pácienst az intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályán, aki több tünetét is mutatta a SARS-CoV-2. vírusnak (köznyelvben koronavírusnak). Az ellátó személyzet hamar felvetette, hogy a vírusos pneumónában szenvedő beteg az új betegség fertőzöttje lehet, ezért kezdeményezték, hogy teszteljék le. Bár ebben voltak apró fennakadások, ugyanis a protokoll szerint ekkor még igazolni kellett, hogy a beteg rendelkezik a kritériumtünetekkel és/vagy bizonyítható kapcsolattal olyannal, aki igazolt fertőzöttel, vagy ő maga járványgócpontban járt. Mivel a beteget intubálni kellett, nem volt kikérdezhető állapotban, így azt szinte lehetetlen volt kideríteni, hogy járt-e fertőzött országban, vagy kikkel érintkezett.

A tesztet végül relatíve hamar levették, ekkor a beteg még élt, de meg kellett ismételni, - egyes forrásaink szerint - már halott volt, amikor megjött a válasz a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjából, hogy a koronavírus laboratóriumi vizsgálata értelmezhetetlen eredményt adott technikai hiba miatt. "Nem megfelelő mennyiségű minta" volt a hivatalos magyarázat, amit sokan nem tudtak értelmezni a polimeráz-láncreakciós (PCR) laboratóriumi vizsgálat kapcsán, de a halottól újabb mintát vettek, amelynek eredményéről később elsőre csak annyi választ kaptak, hogy nem mutatott ki koronavírus-fertőzést, majd röviddel utána a halál okát okozó másik vírust is megnevezték.

Az esetről megkérdezte a lap a MH Egészségügyi Központot (Honvédkórház), amely azt válaszolta, hogy "az említett beteg ellátása során az orvosok elrendelték a Covid-19 fertőzésre való szűrést, ami az első teszt alkalmával nem mutatott eredményt. A megismételt teszt eredménye negatív lett. A halál okának megállapítása megtörtént, de betegjogokra való tekintettel nem áll módunkban azt közölni." 

Más kórházak orvosai is arra panaszkodtak, hogy nehézkes a koronavírus-gyanús betegek kezelése, mert az eljárásrend szigorú a személyzettel szemben, de a Covid-19 fertőzésgyanúknál túl sok hibalehetőséget enged meg. Nem állítják, hogy ezek gyakoriak lennének, de úgy látják, hogy a tesztek szabadabb elvégezhetősége kizárhatna egy sor felesleges kockázatot.

Legolvasottabb cikkeink