• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Okos-protézis és stroke-riasztó is készül Egerben

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

A szenzorok és egyéb technológiák fejlődésével egyre több minden lesz házi körülmények között mérhető.

A modern technológiák alkalmazása már nem csak a K+F laborokban fontos a gyógyászatban, de szépen lassan az orvosi segédeszközökben, implantátumokban, de még az orvos-beteg kapcsolatban is tetten érhetők. A magyar gazdaságban több olyan vállalatot is találni, amely világszínvonalú orvosi eszközöket gyárt, azonban ennek előnyeit eddig jellemzően külföldi páciensek élvezhették. Egy kormányhatározat azonban most változtathat ezen, amelynek célja, hogy az országban is helyzetbe hozza az olyan magyar innovatív vállalkozásokat - írta a portfóló.hu.

A többek között ortopédiai, gerincsebészeti implantátumokat és ízületi protéziseket gyártó Sanatmetal Kft. évente több mint ezer termékkel bővíti termékkatalógusát, és olyan okos-protézisek fejlesztésén dolgoznak, amelyek már szenzorok segítségével mérik a kopást és követik a gyógyulási folyamatot. A cég pénzügyi vezetőjével, Kovács Ibolyával arról beszélgetett a lap, mekkora erőforrás szükséges az ilyen szintű innovációs képesség fenntartásához, mire lesznek képesek a legújabb implantátumok és miben hoz változást az említett kormányhatározat.

- Szeretnénk élenjárók lenni a modern technológiai eszközök felhasználásában. A szenzorok és egyéb technológiák fejlődésével a labor és klinikai vizsgálatok egyszerűsödnek, egyre több minden lesz házi körülmények között mérhető. Előzetes kutatások alapján lehetséges különböző implantátumokba olyan miniatürizált szenzor kapszulák betokozása, amelyben a felhasználás módjától függően:
segíti a beültetést, segíti a gyógyulási folyamat követését (induló gyulladási folyamat kimutatása, terhelés-túlterhelés kimutatása, a gyógyuló csont teherviselő képességét elemzi), segíti az implantátum várható élettartamának becslését (ciklusszámok követése, kopás elemzése).

Az első ilyen okos termék, melyet fejlesztésre választottunk ki, a térd protézis. Jelenleg dolgozunk még egy új megoldáson a Szegedi Egyetemmel közös konzorciumban: műtéti tervező - és navigációs eszköz-gyártó rendszerek illetve ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozásán. A projekt során létrejövő navigációs eszközök segítenek majd a kevésbé gyakorlott orvosoknak is a műtétek során. A teljes interjú

Legolvasottabb cikkeink