• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Okos-protézis és stroke-riasztó is készül Egerben

Lapszemle Forrás: portfolio.hu

A szenzorok és egyéb technológiák fejlődésével egyre több minden lesz házi körülmények között mérhető.

A modern technológiák alkalmazása már nem csak a K+F laborokban fontos a gyógyászatban, de szépen lassan az orvosi segédeszközökben, implantátumokban, de még az orvos-beteg kapcsolatban is tetten érhetők. A magyar gazdaságban több olyan vállalatot is találni, amely világszínvonalú orvosi eszközöket gyárt, azonban ennek előnyeit eddig jellemzően külföldi páciensek élvezhették. Egy kormányhatározat azonban most változtathat ezen, amelynek célja, hogy az országban is helyzetbe hozza az olyan magyar innovatív vállalkozásokat - írta a portfóló.hu.

A többek között ortopédiai, gerincsebészeti implantátumokat és ízületi protéziseket gyártó Sanatmetal Kft. évente több mint ezer termékkel bővíti termékkatalógusát, és olyan okos-protézisek fejlesztésén dolgoznak, amelyek már szenzorok segítségével mérik a kopást és követik a gyógyulási folyamatot. A cég pénzügyi vezetőjével, Kovács Ibolyával arról beszélgetett a lap, mekkora erőforrás szükséges az ilyen szintű innovációs képesség fenntartásához, mire lesznek képesek a legújabb implantátumok és miben hoz változást az említett kormányhatározat.

- Szeretnénk élenjárók lenni a modern technológiai eszközök felhasználásában. A szenzorok és egyéb technológiák fejlődésével a labor és klinikai vizsgálatok egyszerűsödnek, egyre több minden lesz házi körülmények között mérhető. Előzetes kutatások alapján lehetséges különböző implantátumokba olyan miniatürizált szenzor kapszulák betokozása, amelyben a felhasználás módjától függően:
segíti a beültetést, segíti a gyógyulási folyamat követését (induló gyulladási folyamat kimutatása, terhelés-túlterhelés kimutatása, a gyógyuló csont teherviselő képességét elemzi), segíti az implantátum várható élettartamának becslését (ciklusszámok követése, kopás elemzése).

Az első ilyen okos termék, melyet fejlesztésre választottunk ki, a térd protézis. Jelenleg dolgozunk még egy új megoldáson a Szegedi Egyetemmel közös konzorciumban: műtéti tervező - és navigációs eszköz-gyártó rendszerek illetve ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozásán. A projekt során létrejövő navigációs eszközök segítenek majd a kevésbé gyakorlott orvosoknak is a műtétek során. A teljes interjú