• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Októberig járják majd az országot a szűrőbuszok

Lapszemle 2020.07.16 Forrás: magyarnemzet.hu
Októberig járják majd az országot a szűrőbuszok

Közösen végzik a vizsgálatokat az adott megye egészségügyi szolgáltatójával, amely ha kell, berendeli magához további vizsgálatokra, kezelésekre a pácienst.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel együttműködésben tavaly indította el a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programot, amellyel minden kiválasztott településen egységesen biztosítják az általános állapotfelmérésen, kardiológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálaton való részvételt, illetve a vastagbélszűrési egységcsomagot. A projekt 2020-ban is folytatódik, július 15-én és 16-án a Pest megyei Tatárszentgyörgyön állomásozik négy szűrőbusz, illetve egy kormányablakbusz, amelyek október közepéig járják az országot, írja a Magyar Nemzet online.

– Ez a komplex szűrési program abban különbözik az egyéb szűrőprogramoktól, hogy mi együtt végzünk vizsgálatokat az adott megye egészségügyi szolgáltatójával, amely ha szükséges, berendeli magához további vizsgálatokra, illetve kezelésekre a pácienst. Az egyéb szűrőkampányok ezt nem biztosítják: ott, ha kiszűrnek valamely problémát, azzal az érintett vagy elmegy a háziorvosához, vagy nem – érvelt a projekt hasznossága mellett a helyettes országos tiszti főorvos, aki tegnap maga is jelen volt Tatárszentgyörgyön.

Surján Orsolya a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: azért fókuszálnak éppen ezekre a vizsgálatokra a kormányhatározatban nevesített 37 felzárkózó településen, mert a magyar lakosságra a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések a legjellemzőbbek. A konkrét vizsgálatokról szólva közölte: valamennyi résztvevőnek a koleszterin- és vércukorszintmérésen felül EKG-t csinálnak, továbbá vizsgálják a perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület meglétét is. Akiket pedig ezeken az alapvizsgálatokon kiemelnek, azoknak akár szívultrahangot is végeznek a helyszínen tevékenykedő kardiológus és neurológus szakemberek, de nőgyógyászati vizsgálat, illetve méhnyakrákszűrés is elérhető. – Az a célunk, hogy ez egy hosszú távú program legyen, és szeretnénk majd visszatérni azokra a településekre, ahol korábban már jártunk. Ez azért fontos, mert a rögzített betegadatok alapján követhetjük, hogy történt-e bármiféle változás a páciens állapotában a két-három évvel korábbi vizsgálat óta – közölte Surján Orsolya. Hozzáfűzte: azért is szerencsés, hogy kormányablakbusz is jelen van, mert a résztvevők itt regisztrálni tudnak az ügyfélkapun, így meg tudják tekinteni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe feltöltött vizsgálati adataikat.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy ez az idei vizsgálatsorozat harmadik hete, és eddig minden héten volt olyan állomás, ahol mentőt kellett hívniuk valakihez.

Legolvasottabb cikkeink