• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Oltási ajánlás: magukra maradnak a háziorvosok

Lapszemle 2021.07.30 Forrás: Telex
Oltási ajánlás: magukra maradnak a háziorvosok

Nem az egyes háziorvosok kompetenciája, és nem lehet a felelősségük, hogy kövessék és értékeljék a javában folyó klinikai vizsgálatokat.

Az első kardinális kérdés, hogy egyáltalán van-e szükség harmadik oltásra, és ha adunk, akkor kinek. A világ országai is megosztottak abban, hogy eljött-e már az általános harmadik oltás ideje, de a legtöbb szerint még nem. Egyelőre ezen az állásponton van az amerikai, a kanadai vagy a francia egészségügyi hatóság, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. A harmadik oltásokat már elkezdő néhány ország közül Izraelben csak a gyenge immunrendszerűek és az eddigi oltásaikra gyenge immunválaszt adók kaphatnak, míg Oroszországban mindenki, akit legalább hat hónapja oltottak. Viszont mindkét országban ugyanazt a vakcinát adják, mint az első két körben. Az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is kaphat bárki hat hónap után, de ezekben az országokban elsősorban a Sinopharm-vakcina körüli aggályok miatt tették lehetővé a vakcinakeverést – Bahreinben konkrétan Pfizer–BioNTech-vakcinát javasolnak azoknak, akik veszélyeztetett csoportba tartoznak, és kínaival oltották őket, írja a Telex

Rusvai Miklós virológus a Telexnek azt mondta, szerinte a priorizálás hiánya nem probléma. „Nem kell senkit előrevenni, mert vakcinabőség van. Bár az lenne a gondunk, hogy sorban állnak az emberek, mint áprilisban a Pfizer-oltásnál!” – mondta, utalva arra, hogy az oltakozási hajlandóság az utóbbi hónapokban erősen lelohadt. Szerinte kockázata olyan értelemben nincs a harmadik oltásnak, hogy az immunrendszert túlterhelni nem lehet vele, tehát ha valakinek van is még ellenanyag a szervezetében, ártani nem fog neki egy újabb oltás, csak még erősebb lesz tőle az immunitása. „Lehet, hogy nincs rá szükség, de ártani nem árthat. Amikor nagy hőség van, azt mondják, hogy akkor is igyál, ha nem vagy szomjas.”

Falus András immunológus egészen máshogy látja ezt a kérdést, szerinte csak azért nem érdemes oltani, mert van mivel. Már csak azért sem, mert ez az esetleg később valóban szükségessé váló oltásoktól veszi el az emberek kedvét és bizalmát. Neves hazai szakemberek egy csoportja – köztük Falus is – a napokban közös közleményben állt ki amellett, hogy az általános népesség harmadszori oltása egyelőre nem prioritás. Ehelyett inkább a még teljesen oltatlanok vonakodását kéne megérteni, és lehetőség szerint őket meggyőzni és beoltani, majd a kínai Sinopharm-vakcinával oltott, elégtelen immunválaszt produkáló idősek helyzetét megnyugtató módon tisztázni egy harmadik oltással.

Ilyen jellegű priorizálás azonban a magyar eljárásrendben egyáltalán nincs.

A kormány a harmadik oltások terén újra a háziorvosokra – és más oltóorvosokra – hárítja a felelősséget. Azzal, hogy az ő kezükbe adja az oltás típusának megválasztását, nagyobb mozgásteret ad nekik, ami pozitívum. Másfelől viszont nem az egyes háziorvosok kompetenciája, és nem is az ő felelősségüknek kéne lennie, hogy kövessék és értékeljék a javában folyó klinikai vizsgálatok folyamatosan érkező eredményeit. Márpedig ebben az eljárásrend nem sok segítséget ad, hiszen hiába részletezi, melyik vakcinára mit lehet adni, ahogy fentebb is jeleztük, valójában szinte mindenre mindent.

„A háziorvosok nem kaptak konkrét segítséget, miközben vasárnaptól kezdve meg fogják rohamozni őket a betegek. A táblázatban gyakorlatilag az van, hogy csinálj, amit akarsz, szinte mindent lehet mindennel, semmitmondó. Sokkal konkrétabb menetrenddel kéne segíteni őket” – mondta Falus András. Ő azt is hiányolja, hogy az eljárásrendnek nem része, hogy a kínai vakcinával oltottaknál megmérjék a semlegesítő antitestek szintjét, és ez alapján döntsenek a harmadik oltás szükségességéről.

Legolvasottabb cikkeink