• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Oltási ajánlás: magukra maradnak a háziorvosok

Lapszemle 2021.07.30 Forrás: Telex
Oltási ajánlás: magukra maradnak a háziorvosok

Nem az egyes háziorvosok kompetenciája, és nem lehet a felelősségük, hogy kövessék és értékeljék a javában folyó klinikai vizsgálatokat.

Az első kardinális kérdés, hogy egyáltalán van-e szükség harmadik oltásra, és ha adunk, akkor kinek. A világ országai is megosztottak abban, hogy eljött-e már az általános harmadik oltás ideje, de a legtöbb szerint még nem. Egyelőre ezen az állásponton van az amerikai, a kanadai vagy a francia egészségügyi hatóság, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. A harmadik oltásokat már elkezdő néhány ország közül Izraelben csak a gyenge immunrendszerűek és az eddigi oltásaikra gyenge immunválaszt adók kaphatnak, míg Oroszországban mindenki, akit legalább hat hónapja oltottak. Viszont mindkét országban ugyanazt a vakcinát adják, mint az első két körben. Az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is kaphat bárki hat hónap után, de ezekben az országokban elsősorban a Sinopharm-vakcina körüli aggályok miatt tették lehetővé a vakcinakeverést – Bahreinben konkrétan Pfizer–BioNTech-vakcinát javasolnak azoknak, akik veszélyeztetett csoportba tartoznak, és kínaival oltották őket, írja a Telex

Rusvai Miklós virológus a Telexnek azt mondta, szerinte a priorizálás hiánya nem probléma. „Nem kell senkit előrevenni, mert vakcinabőség van. Bár az lenne a gondunk, hogy sorban állnak az emberek, mint áprilisban a Pfizer-oltásnál!” – mondta, utalva arra, hogy az oltakozási hajlandóság az utóbbi hónapokban erősen lelohadt. Szerinte kockázata olyan értelemben nincs a harmadik oltásnak, hogy az immunrendszert túlterhelni nem lehet vele, tehát ha valakinek van is még ellenanyag a szervezetében, ártani nem fog neki egy újabb oltás, csak még erősebb lesz tőle az immunitása. „Lehet, hogy nincs rá szükség, de ártani nem árthat. Amikor nagy hőség van, azt mondják, hogy akkor is igyál, ha nem vagy szomjas.”

Falus András immunológus egészen máshogy látja ezt a kérdést, szerinte csak azért nem érdemes oltani, mert van mivel. Már csak azért sem, mert ez az esetleg később valóban szükségessé váló oltásoktól veszi el az emberek kedvét és bizalmát. Neves hazai szakemberek egy csoportja – köztük Falus is – a napokban közös közleményben állt ki amellett, hogy az általános népesség harmadszori oltása egyelőre nem prioritás. Ehelyett inkább a még teljesen oltatlanok vonakodását kéne megérteni, és lehetőség szerint őket meggyőzni és beoltani, majd a kínai Sinopharm-vakcinával oltott, elégtelen immunválaszt produkáló idősek helyzetét megnyugtató módon tisztázni egy harmadik oltással.

Ilyen jellegű priorizálás azonban a magyar eljárásrendben egyáltalán nincs.

A kormány a harmadik oltások terén újra a háziorvosokra – és más oltóorvosokra – hárítja a felelősséget. Azzal, hogy az ő kezükbe adja az oltás típusának megválasztását, nagyobb mozgásteret ad nekik, ami pozitívum. Másfelől viszont nem az egyes háziorvosok kompetenciája, és nem is az ő felelősségüknek kéne lennie, hogy kövessék és értékeljék a javában folyó klinikai vizsgálatok folyamatosan érkező eredményeit. Márpedig ebben az eljárásrend nem sok segítséget ad, hiszen hiába részletezi, melyik vakcinára mit lehet adni, ahogy fentebb is jeleztük, valójában szinte mindenre mindent.

„A háziorvosok nem kaptak konkrét segítséget, miközben vasárnaptól kezdve meg fogják rohamozni őket a betegek. A táblázatban gyakorlatilag az van, hogy csinálj, amit akarsz, szinte mindent lehet mindennel, semmitmondó. Sokkal konkrétabb menetrenddel kéne segíteni őket” – mondta Falus András. Ő azt is hiányolja, hogy az eljárásrendnek nem része, hogy a kínai vakcinával oltottaknál megmérjék a semlegesítő antitestek szintjét, és ez alapján döntsenek a harmadik oltás szükségességéről.

Legolvasottabb cikkeink