• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Oltási igazolvány: a diszkriminációra minden esély megvan

Lapszemle 2021.01.14 Forrás: hvg.hu
Oltási igazolvány: a diszkriminációra minden esély megvan

Az oltási bizonyítványok bármilyen formája felveti a kérdést, hogy jelent-e majd bármiféle jogosultságot azokkal szemben, akiknek nincs ilyen bizonyítványa.

A járvány utáni új világban központi kérdés lesz, hogy többet ér-e majd valaki, ha rendelkezik oltással. A téma nagyon kényes, de egy egységes európai oltási bizonyítvány közelebb vinne a válaszhoz, írja a hvg.hu.

“Az oltási bizonyítványokkal kapcsolatban ki kell alakítani egy koordinált megközelítést” – ez szerepel ez európai állam- és kormányfők decemberi csúcstalálkozójának zárókövetkeztetésében. Az uniós vezetők legközelebb január 21-én videokonferencia keretében tárgyalnak a koronavírussal összefüggő kérdésekről, várhatóan ez is szóba kerül majd.

Az oltási bizonyítványok bármilyen formája felveti majd azt a kérdést, hogy jelent-e majd bármiféle jogosultságot azokkal szemben, akiknek nincs oltási bizonyítványa. Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre nem kaptunk egyértelmű választ az Európai Bizottságtól. Az viszont kiderült, hogy ezekben a napokban, január közepére készül el az Bizottság mellett működő eHealth Network nevű tanácsadó testület az irányelvek első változatával.

Az irányelvek a digitális oltási tanúsítványokra összpontosítanak, és a rögzíthető minimális adatkészletet sorolják fel (név, oltási betegség, az oltás dátuma stb.). Ennek a munkának a részeként arra is ösztönzik a tagállamokat, hogy hozzanak létre immunizációs információs rendszereket az összes jelenlegi és jövőbeni oltási nyilvántartás rögzítésére. Tágabb értelemben pedig tegyenek lépéseket az egészségügy további digitalizálása érdekében, amelyhez már rendeltek uniós forrásokat a helyreállítási és rugalmassági alapon keresztül.

Az oltási bizonyítványok mellett szól az is, hogy a megbízható és ellenőrizhető oltási igazolások egységesítése az egész EU-ban erősítené a tagállamok közegészségügyi fellépését és a polgárok bizalmát az oltási erőfeszítések iránt. Az viszont nagyon kényes kérdés, hogy egy oltási bizonyítvány birtokában bárki többletjogokhoz juthat-e.

 

 

Legolvasottabb cikkeink