• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Oltási rend - Generációkra szabott esélyek

Lapszemle 2021.03.20 Forrás: Népszava Online
Oltási rend - Generációkra szabott esélyek

Az idősökön belül is a 60-79 évesekre fókuszál a kormány, a 80 felettiekre kevésbé, nekik kisebb esélyük van a gyors beoltásra.

Noha a kormány állítja, hogy az idősekre koncentrál az oltási rendben, ez nem minden korosztályra igaz: a nyolcvan felettiek kisebb eséllyel jutnak vakcinához - írja a nepszava.hu.

Júniusra, de akár május végére a teljes magyar lakosság megkapja a védőoltást – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnap. Az kétséges, hogy tartható-e ez az ütemterv – nem egy határidőt módosítottak már –, az viszont biztos: az átoltottságig marad a veszély, mert a harmadik hullám még mindig felszálló ágban van. Csütörtökre újabb 6500 embernél mutatták ki a koronavírust, már majdnem tíz és félezren vannak kórházban és rekordmagas, 207 volt a halálos áldozatok száma. Egy nap alatt több mint negyvennel nőtt a gépen lévők létszáma, tegnap már 1170-en szorultak lélegeztetésre. Ez pedig már közelíti azt a számot, amit Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora jelölt kritikusnak: számításai szerint a magyar egészségügy teherbíró képessége 1200-1250 lélegeztetett beteg körül határozható meg. Nála optimistább Gulyás Gergely: szerinte a jelenleginél két és félszer több lélegeztetésre szoruló embert is el tudna látni a rendszer.

Ezzel szemben Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke – aki, mint arról beszámoltunk, a napokban cenzúráról, félretájékoztatásról és szakmai hibákról írt nyílt levelében – a Válasz online-nak adott interjúban úgy fogalmazott: „A koronavírus-ellátás ilyen tömegű beteg esetén katasztrófamedicinát igényelne a hazai tönkrement egészségügyben. Katasztrófamedicina esetén vége az eddig használt szabályoknak, tudomásul kell venni, hogy azok már nem tarthatók, minden megoldás megengedett, amivel több életet menthetek meg.”

...

Az ellentmondások az oltási rendszerből sem tűntek el. Noha a kormány hangsúlyozza, hogy az idősek oltására koncentrál – Gulyás Gergely tegnap megerősítette, elsősorban a 65 év felettieket kapják a vakcinát és nem például az érettségiztető tanárok – sok adat árnyalja a képet. Mindenekelőtt az, hogy az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele még mindig nem kapta meg a vakcinát. Ráadásul az idős korosztályok átoltottsági aránya között nagy különbségek mutatkoznak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb, múlt heti adatai szerint Magyarországon a 80 évnél idősebbeknek csak az 50,6 százalékát oltották be. Ez az európai középmezőnyt jelenti, Izlandon a legidősebbek 97 százalékát, Máltán 88 százalékát, Írországban a 80 százalékát oltották be. A 70-79 évesek között 44,7 százalékos a beoltottság – ezzel viszont már toronymagasan vezeti az európai listát Magyarország. A 60-69 évesek negyede is megkapta már legalább az első oltását itthon, ami szintén kiemelkedőnek számít a kontinensen. Mindez azt jelzi, hogy az idősökön belül is a 60-79 évesekre fókuszál a kormány, a 80 felettiekre kevésbé, nekik kisebb esélyük van a gyors beoltásra.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink