• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Omikronnal még senkit sem küldtünk intenzív osztályra''

Lapszemle 2022.02.08 Forrás: 444.hu
''Omikronnal még senkit sem küldtünk intenzív osztályra''

Ahogy az omikron gyorsabban terjed a plázákban meg a szülinapi zsúrokon, úgy a kórházi osztályokon is.

Két hét alatt 50 százalékkal nőtt a kórházban ápolt covidosok száma, az invazívan lélegeztetett betegeké viszont kicsit még csökkent is. A kórházi betegeken belül még sosem kellett ennyire kevés embert lélegeztetni (4 százalék), igaz, novemberben változtattak az adatszolgáltatáson. Ha lesz is növekedés a lélegeztetős adatokban, aligha fogja megközelíteni a korábbi hullámokét - írta összefoglalójában a 444.hu.

„Omikronnal még senkit sem küldtünk intenzív osztályra” - mondta egy covidos ellátásban dolgozó orvos.Egy másik orvos is hasonlóan nyilatkozott: „Úgy tűnik, ha valaki kórházban is fekszik coviddal, nem nagyon kap tüdőgyulladást, így nem lesz légzési elégtelensége, és nincs szükség intubálásra sem”.

Ez jó hír, mert az intenzív osztályokra a 2020 novembere óta eltelt időben szinte végig nagyobb terhelés hárult, mint járványmentes időszakban. Az adatok alapján ez decemberben is bőven igaz volt, a januári jelentést még nem tették közzé. Ezeken a részlegeken különösen fontos, hogy speciális szaktudással rendelkező ápolók és orvosok elegendő időt tudjanak szánni egy-egy betegre, különben könnyen romlik az ellátás minősége.

Az omikron barátságosabb modorát jelzi, hogy a becsült aktív fertőzöttek mindössze két százaléka van kórházban, ami sosem volt ennyire alacsony a második hullám óta.

Ahogy az omikron „gyorsabban terjed a plázákban meg a szülinapi zsúrokon, úgy a kórházi osztályokon is” - mondta egy orvos.

Ez erősen érinti az egészségügyi dolgozókat is. Sokan közülük elkapják az omikront - erről sincsenek adatok -, és ha enyhék is a tüneteik, legalább öt napra kiesnek az ellátásból. Van olyan kórház, ahol azt mondták, ez nem túlságosan tömeges, egy kisebb intézményben viszont annyian estek ki, hogy egy dolgozó szerint sebészek ügyelnek a rehabilitációs osztályon, miközben a neurológián és a pszichiátrián is akadozik az ellátás.

Van, ahol az ügyeleteket nehéz megszervezni emiatt: „Nálunk ideális esetben hat orvos dolgozik az ügyeletben. Ha öten vagyunk, az még elmegy, néggyel már csak akkor lehet megoldani, ha nincs sok beteg. Ma reggel kiesett egy kolléga, így négyen maradtunk”- írta le egy orvos a délelőtti helyzetet. Amikor beszéltünk, úgy tűnt, épp sikerült találni valakit, aki beugrik ötödiknek.

Előfordul, hogy azért nem tudják visszaengedni a dolgozókat a saját osztályukra, nem-covidos ellátásba, mert muszáj pótolni a kiesett embereket a covid-részlegen. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink