• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ön betegesen rendmániás?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Ha valaki szereti a rendet és igényes a környezetére, még nem jelenti azt, hogy tisztaságmániás.

Ám amennyiben az illető naponta több órát tölt a nem létező porcicák üldözésével, s napjában többször is letörli a bútorokat, már betegségről beszélhetünk – olvasható a szabadfold.hu portálján.

Egy új tanulmány szerint csupán mítosz az a széles körben ismert elmélet, mely szerint a túl sok erős, fertőtlenítő hatású tisztítószer használata felelős a gyakori allergiás és asztmás megbetegedésekért. Kutatók szerint az allergia és a gyulladásos megbetegedések egyre növekvő száma azzal magyarázható, hogy az idők folyamán fokozatosan elvesztettük az érintkezést azokkal a mikrobákkal, melyekkel régebben „napi kapcsolatban" voltunk. Ez a folyamat napjainkban jelentősen felgyorsult a modern életmód – az étrend megváltozása, a környezetszennyezés – és a stressz hatására – olvasható a portálon.

Noha nehéz megállapítani, mikor válik a rendszeretet kényszerbetegséggé, a tünetek önmagukért beszélnek – mondta Bódi Emőke pszichiáter. A nők többsége szeret úgy indulni a munkába, hogy otthon mindent rendben hagy. De ha valaki csak úgy képes elmenni hazulról, hogy előtte alaposan kitakarítja a lakást, az már gyanús. Vagy mondhatok másik példát is: étkezés előtt alaposan kezet mosni teljesen rendben levő dolog, ellenben naponta többször is fertőtleníteni a kezünket – az már kóros – húzta alá a szakember.

A tisztaságmánia kényszerbetegség, amelytől a lakosság mintegy két százaléka (főként nők, de egyre több férfi is) szenved. Ők naponta egy óránál is többet fordítanak környezetük rendbetételére vagy a testi higiéniára. A racionalitás elvész, a betegek a képzelt tökéletességre törekszenek – húzta alá a szakember, aki így folytatta: Nem bíznak magukban, nem hiszik el, hogy amit csinálnak, az jó, így gyakran depresszió is társul betegségükhöz – mondja a szakember.

A háttérben többnyire valami mélyen elnyomott szorongás áll, a lelki harmónia hiánya. A súrolás pótcselekvés, mellyel a fölös energiát, az agressziót levezethetik. Egy kis önámítás is van a dologban: „Ha a lakásomat rendben tudom tartani, akkor az életemet is." A gond az, hogy így a valódi problémára nem figyelnek eléggé, sőt még több bajt okoz a viselkedésük: nem jut elég idő a családra, a barátokra – mutatott rá a pszichiáter, aki arról is beszélt, hogy tisztaságmániás bárki lehet, aki elveszíti a kontrollt az élete felett. A legveszélyeztetettebbek a kamaszok és a fiatal nők, illetve a depressziósok.

Jó hír: aki felismeri a tüneteket, akár maga is megoldhatja a problémát. Többnyire azonban szükséges az orvos segítsége ahhoz, hogy a betegek tudatos cselekvéssel – sportolás, hobbi, családdal töltött idő – leküzdjék a mániájukat. A sorstársakkal való rendszeres találkozás is jótékony hatású lehet: ugyanis a másikban könnyebb meglátni saját beteges viselkedésünk visszásságait – emelte ki a szakember.