• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Öngyilkosság töltött káposztával

Lapszemle 2020.07.18 Forrás: Index
Öngyilkosság töltött káposztával

Összehasonlították a hagyományos étrendet jobban és kevésbé követő csoportokban előforduló szívbetegségek és rákok gyakoriságát és a halálozásukat.

A kelet-európai hagyományos konyha ártalmas az egészségre - ez senkinek sem lehet nagy meglepetés, aki látta már, hogy mennyi zsírt és cukrot használ a nagymamája a sütés-főzéshez. Egy magyar kutató a Londoni University College-on most ki is mutatta, hogy akik sok hagyományos ételt esznek Kelet-Európában, azok hamarabb halnak, írja az Index.

A University College London epidemiológusai Stefler Dénes vezetésével, és magyar, orosz, lengyel, cseh és bolgár kutatók közreműködésével azt vizsgálták, hogy a tradicionális konyhának milyen szerepe van az emberek egészségi állapotában. A minap publikált tanulmány teljes egészében szabadon hozzáférhető itt.

A kutatás első - és talán legnehezebb - lépése az volt, hogy meghatározzuk, mi is jellemzi a hagyományos kelet-európai táplálkozást. Ebben nagyon sokat segítettek a velünk dolgozó történészek, szociológusok és néprajzkutatók. A tradicionális étrend meghatározásához a múlt század ötvenes-hatvanas éveinek falusi táplálkozásmintázatát vettük alapul.

- mondta el az Indexnek Stefler Dénes. - “Akkoriban a vidéki lakosság táplálkozására még mindig főként az önellátás volt jellemző: azokat az ételeket fogyasztották, amiket megtermeltek a ház körül. Emellett ebben az időszakban még nem terjedtek el vidéken a modern konyhagépek sem. Emiatt feltételezhetjük, hogy hatvan-hetven éve vidéken még nagyjából ugyanúgy táplálkoztak, mint az azt megelőző évszázadokban.”

 

A hatvanas évek közepétől aztán komoly változások indultak be egész Kelet-Európában ezen a téren. Az önellátás visszaszorult, az emberek egyre jobban feldolgozott élelmiszereket kezdtek vásárolni, a konyhatechnika is gyökeresen átalakult. Ugyanakkor a korábban egyeduralkodó hagyományos ételek kisebb-nagyobb arányban ugyan, de szinte minden kelet-európai lakos étrendjében megmaradtak.

A kutatók a vizsgálatban egyrészt meghatározták, hogy mely élelmiszertípusok jellemzik három közép-kelet-európai ország (Csehország, Lengyelország és Oroszország) hagyományos konyháját, illetve megállapították, hogy a népesség milyen arányban ragaszkodik az efféle ételekhez.

Utóbbi kérdésre egyébként azt a választ kapták, hogy a vizsgálatban részt vevő emberek 20 százaléka nagyon erősen követi a klasszikus táplálkozási szokásokat, persze főként az idősek, és a számuk folyamatosan csökken. A három ország közül Lengyelországban volt a legmagasabb a hagyományos módon táplálkozó emberek aránya.

A hagyományos étrend meghatározásához kilenc élelmiszercsoportot azonosítottak (például gabonából készült élelmiszerek, krumpli, hüvelyesek, tartósított gyümölcsök és zöldségek, feldolgozott húsok, disznózsír és így tovább). Azt találták, hogy - bár persze vannak különbségek az országok között - a kelet-európai étrend nagy vonalakban egységes.

Felmerülhet a kérdés, hogy Magyarország miért nincs a vizsgált országok között. Nos, ennek az a prózai oka, hogy a kutatóprogram kezdetekor, az 1990-es évek végén, a vizsgálat vezetői végigjárták Kelet-Európát, hogy helyi kutatókat találjanak, akikkel együttműködhetnének. Magyarországon ebben az időben nem sikerült kialakítani kollaborációt. Ugyanakkor Stefler Dénes szerint joggal feltételezhető, hogy az eredmények Magyarországra is vonatkoztathatók.

A mostani tanulmány hosszan tartó, követéses vizsgálat eredményeit tartalmazza. A 2000-es évek elején számos kelet-európai lakos étkezési szokásait térképezték fel, majd figyelték, hogy mikor halnak meg és miben. Összehasonlították a hagyományos étrendet jobban és kevésbé követő csoportokban előforduló szívbetegségek és rákok gyakoriságát és a halálozásukat.

Legolvasottabb cikkeink