• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Önkéntesek biztatják a romákat az oltásra

Lapszemle 2021.05.07 Forrás: szabadeuropa.hu
Önkéntesek biztatják a romákat az oltásra

Önkéntesek jártak házról házra, hogy a szegénynegyedekben élők is oltáshoz juthassanak ott, ahol se víz, se áram, nemhogy internet nincs.

Gagyinak tartják a kínai vakcinát, ezért ódzkodnak tőle a magyarországi romák – ez derült ki a most lezárult Oltass, hogy élhess kampányból. Az akciót az Országos Roma Önkormányzattal együtt 11 civil szervezet indította el egy hónappal ezelőtt, hogy 170 önkéntessel eljussanak a romatelepeken élőkhöz is, és segítsenek nekik a regisztrációban. 300 településen 30 ezer romához jutottak el a kampányban, de csak 11 ezren regisztráltak. A kampány vezetői szerint a kormányzati kommunikáció másfél év alatt csődöt mondott a létminimum alatt élőknél, írja a szabadeuropa.hu

A civilek szerint a 700 ezer főre becsült magyarországi roma közösséget nagyon súlyosan érintette a pandémia. Bitó-Balogh Zsanett aktivista szerint a járvány bombaként robbant a szegregátumokban, ahol a többnyire komfort nélküli házakban általában több generáció él. „Azok az emberek, akiket az egyik héten még kerékpározni láttam, a következő héten már kórházban voltak, a harmadik héten pedig már virágot kellett vinni a temetésükre” – mondta az aktivista.

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány ideje alatt a magyarországi romák és hátrányos helyzetűek legnagyobb ellensége az információs szegénység. A szakértők és a civil szervezetek terepen dolgozó munkatársai szerint ugyanis a kormány kommunikációs stratégiája hibás, mert ezeket az embereket nem érte el valós, érdemi információ a koronavírussal kapcsolatban.

Ezért április elején 11 civil szervezet fogott össze az Országos Roma Önkormányzattal együtt, hogy oltásnépszerűsítő akciót indítsanak, és elérjék végre azokat a romatelepeken élő embereket, akiknél sok esetben nemhogy internet és okostelefon, de még víz vagy áram sincs.

A kampány szervezői 1200 helyi cigány önkormányzatnak küldtek levelet, amelyben felhívták a figyelmüket a regisztráció fontosságára. Néhány hét alatt kiképeztek csaknem 170 önkéntest arra, hogyan magyarázzák el az embereknek azt, hogy az oltás megmentheti az életüket; a regisztráció technikai lebonyolításához pedig a Máltai Szeretetszolgálattól kaptak tableteket. Az akcióra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kétmillió forintot különített el.

Legolvasottabb cikkeink