• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Onkológiai ellátásban Románia is kezd lehagyni minket

Lapszemle 2019.08.08 Forrás: 24.hu
Onkológiai ellátásban Románia is kezd lehagyni minket

Bár a központosítási folyamat szükséges volt, a centralizálást az intézményi és nem a betegérdekek mentén bonyolították le.

Onkológus-forrásunk állítása szerint az egész régiótól lemaradunk az ellátás színvonalában. A Kék Golyó utcai óriásintézmény működéséről beszélő forrásunk pedig azt állítja: az ellátás nagyüzemi, személytelenné vált, szenved ettől beteg és orvos is - írja a 24.hu.

Augusztus 1-je óta működik az Országos Onkológiai Intézetben a betegelőjegyzési rendszer. Az új rendet azután vezették be a Kék Golyó utcában, hogy megírtuk, bizonyos napokon olyan sok beteg torlódik fel az intézetben kora reggel, hogy méltatlan körülmények között kénytelenek várakozni a kemoterápiás kezelésre. Sokan hajnal 5-re vagy még korábban érkeztek, hogy biztosan ellátáshoz jussanak.

Riportunkat két hete közöltük. Azóta a betegek egybehangzó véleménye szerint is emberibb rendszer működik az onkológiai intézetben, ahol az új szabály szerint ugyan csak hat órakor nyitják az ajtókat, de a korábban érkező páciensek a főépület portáján várakozhatnak. Korán érkező betegből pedig még mindig van bőven: ma újra nagyjából húsz beteg és hozzátartozója várakozott a 8-as épület lépcsőházában. Úgy tűnik viszont, hogy a sorszámos rendszernek leáldozott – ahogy azt Polgár Csaba megbízott főigazgató is előrevetítette nemrég –: ezt váltotta fel a számítógépes előjegyzés, aminek lényege, hogy a betegeknek nem időpontot, hanem egyórás időintervallumot adnak meg az érkezésre.

Hiába a jó orvosok és a megfelelő technológia

Az onkológiai ellátás rendszerproblémáját jelzi az a tumultus, amit két héttel ezelőtti cikkünkben mutattunk be. Bár az általunk megkérdezett onkológusok azt mondták, a Kásler Miklós jelenlegi miniszter, korábbi főigazgató nevével fémjelzett központosítási folyamat szükséges volt, a centralizálást az intézményi és nem a betegérdekek mentén bonyolították le, így ma sem beszélhetünk logikusan felépített, egyenletes színvonalú onkológiai ellátási rendszerről Magyarországon.

Így az ellátás csúcsintézményének számító Kék Golyó utcai országos intézetben az is kényszerűen ellátást remél, aki területileg nem tartozik oda, és noha az intézmény büszkén hirdeti, hogy mindenkit ellát, részben ez okozza a lépcsőházban feltorlódott, kezelésre váró betegtömeget. A számítógépes előjegyzési rendszer vagy a sorszámosztó automata pedig bizonyosan nem a probléma hosszú távú megoldása.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink