• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Online képen vágott a szike: vállműtétek a konferencián

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Kivetítőn néztek meg a résztvevők négy vállízületi műtétet.

Online moziba ült a hazai ortopédsebész- és gyógytornász szakma színe-java pénteken Kaposváron. A formabontó program szekciókban folytatódott a tudományos ülésen. A videóbemutató az első kaposvári ortopédiai napok eseménye volt, aminek 300 résztvevője – a sokaság miatt a kórház helyett – az egyetemi auditóriumban figyelte a beavatkozásokat. Ezeket a Kapos Mór Oktató Kórház műtőjében végezte el Szabó István ortopéd- és sportsebész-professzor és teamje – olvasható a sonline.hu portálján.

A kórház osztályvezetőjének és kollégáinak a munkáját ismerte el a szakma azzal, hogy a rendezvényt Kaposvárra hozták a szervezők: a kórház mellett a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete és a Magyar Gyógytornász-fizioterapeuták Társasága. Moizs Mariann főigazgató és Repa Imre általános rektorhelyettes a kórházépítés folytatását ígérte tárgyi és tartalmi téren egyaránt. A kétnapos konferenciát Kiss Jenő, a Magyar Ortopédiai Társaság elnöke is köszöntötte.

Négy esetet operáltak pénteken. A harmadik műtétet a kivetítőn néztük, a s negyedik előtt a műtő előtt találkoztunk a neves vállspecialistával, aki 2008-ban igazolt Pécsről Kaposvárra.

– Egykor vág a következő szike – jelezte telefonon a campuson lévő kollégáinak, hogy a tudományos ülés ebédidejéhez igazítják az utolsó tervezett beavatkozást.

Szabó István, a kaposvári kórház ortopédiai osztályvezető főorvosa elmondta: a vállízületet az emberi test legnagyobb mozgásterjedelemre képes része, mely emiatt nagyobb eséllyel szenved el ficamot. Jellemzően, de nem kizárólag sportbalesetben.

A pénteki betegek között egy sportoló volt, s több testmozgással összefüggő ficam. Síelés, szörfözés, kerékpározás közben szenvednek el legtöbben ilyen balesetet. A ficamokból következő, porcszegélyt is érintő sérülések, szakadó-lazuló szalagok visszatérő panaszokat, ismétlődő ficamokat okozhatnak. A sérülés mértéke és a vállízületekre váró terhelés dönti el, elegendő-e konzervatív kezelés gyógytornával, fizioterápiával, avagy elkerülhetetlen a műtét.

A jó döntéshez fontos a fejlett képalkotó-diagnosztikai háttér, amit a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma jóvoltából kiemelkedő minőségben vesz igénybe a kórház – hangsúlyozta Szabó István.

A vállízületi instabilitás műtéteinek mindkét változatát megmutatták a bemutatón. Az artroszkópos (csőtükrös) módszerrel kis bemetszésen keresztül végezték el a beavatkozást; ez a módszer sok esetben kiváló, de még nagy fejlődés szükséges a „visszaesési-panaszkiújulási statisztikák" javítására. A nyitott műtétnél – ezt láttuk a „mozivásznon" délelőtt – a lapockacsont egyik darabját fúrják a ficamtól sérült vápára, hogy a gömbízület biztonsággal mozoghasson. A csontátforgatásnak ezt a technikáját franciaországi mesterétől, Gilles Walch vállsebész-specialistától tanulta Szabó István Lyonban.

Az ortopéd szakorvos és sportorvos a kaposvári tudományos ülés minden előadójától előre begyűjtötte a „könyvfejezetet", így a kétnapos program anyagát kiadványban, 200 színes oldallal, benne 400 fotóval jelentették meg péntek estére. A műtétekkel párhuzamosan ugyanis már a kongresszus kezébe kerülhettek a legfrissebb ortopéd-szakorvosi tudnivalók vállízületi instabilitásügyben.

Néhány hónapja - nagyon ritka ez hazánkban - kontrasztanyagos, vagyis MR- és CT-artrográfiás vizsgálatot is végeznek Kaposváron. Ezt a hátteret a Repa Imre professzor vezette központ Bajzik Gábor és Gyevnár Zsuzsanna, valamint munkatársaik közreműködésével teremti meg – jegyzi meg a portál.