• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska cáfolja, hogy több orvos kérelmét elutasították

Lapszemle Forrás: mno.hu - nol.hu

Az államtitkár cáfolta, hogy jelentős számban utasítottak el továbbfoglalkoztatási kérelmeket.

Szócska Miklós
egészségügyi államtitkár a HírTV-nek adott nyilatkozatában cáfolta, hogy jelentős számban utasították el a nyugdíjkorhatárt elért egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatási kérelmeit. Sajtóhírek szerint csak az érintett dolgozók fele kapta meg az egyedi mentességet. Az államtitkár azonban azt mondta: a kérelmek elbírálása folyamatos, és a kórházakban nem kell működési zavarokra számítani – írja a HírTV (videón is megtekinthető) tudósításan nyomán az mno.hu portálja.

Folyamatosan postázzák az egészségügyi intézményekben dolgozók számára a kötelező nyugdíjazás alóli felmentésekről szóló határozatokat. A nyugdíjtörvény korábbi módosítása miatt júliustól az egészségügyi ágazatban is megszűnik a bér és a nyugdíj együttes folyósítása, és egy januári kormányhatározat értelmében a 62 év feletti közalkalmazottaknak június 30-ig kell dönteniük, hogy tovább dolgoznak-e az új feltételek mellett.

A szegedi egyetem rektora szerint a Klinikai Központ dolgozói közül volt, akinek elutasították a kérelmét. A minisztérium kilenc olyan kollégának a továbbfoglalkoztatásához nem járult, hozzá akik kérték a továbbfoglalkoztatásukat, és ők is jórészt adminisztratív dolgozók – mondta Szabó Gábor, hozzátéve: ha problémáink lesznek a következő működés során, az nem a kormánydöntés eredménye.

Az Országos Onkológiai Intézetben a 152 kérelmező közül eddig ketten kaptak értesítést. Két intézeti dolgozó mentességet kapott a nyugdíj alól, és az is új információ, hogy az államtitkár úrral és a helyettes államtitkár úrral felvettem a kapcsolatot, és megbeszéltük ennek a helyzetnek a körülményeit – fogalmazott Kásler Miklós. Államtitkár úr és helyettes úr is támogatta az intézet mentességi kérelmét – fűzte hozzá a főigazgató.

Sajtóértesülések szerint van olyan intézmény, ahol csak minden második kérelmet bíráltak el pozitívan.

Szócska Miklós a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: sehol nem lesznek zavarok az ellátásban.

Egy szándékos félretájékoztatás terjedt, megkezdtük a kiértesítést, mindazoknak a kérelmét, akiknek feldolgozták, folyamatosan fogjuk továbbítani az információt – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve azt is: Mindenki nyugodjon meg, a munka zajlik, és rövid időn belül mindenkit tájékoztatunk. Jóval nagyobb részben vannak a pozitív elbírálások ebben a folyamatban.

A nol.hu portálja a témáról így ír: mint lapunk korábban beszámolt róla, az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül mindössze ketten kaptak a kötelező nyugdíjazás alól felmentést. Mindez alaposan meglepte a szakembereket, mert korábban arról volt szó, hogy valamennyi továbbfoglalkoztatási kérelmet támogatják, és egyben, „csomagban" bírálják el az összes kérelmet. A tömeges nyugdíjazás információink szerint akár meg is béníthatja az ellátórendszert, köztük az onkológiai intézet működését, mert például a diagnosztikához nélkülözhetetlen munkát végző citológiai laborban nem marad elég dolgozó – emeli ki a nol.hu portálja.

A történtek miatt aggodalmát fejezte ki az MSZP is: az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy az oktatás mellett az egészségügyben is vonja vissza a nélkülözhetetlen, nagy tudású szakemberek kényszernyugdíjazását.

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője kiemelte, a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak kötelező nyugdíjazása veszélyezteti az egészségügyi ellátást, mivel azáltal az ágazat pótolhatatlan embereket veszít. Hozzátette: a kényszernyugdíjazás a különböző szakmai elitek "lefejezéseként" is értékelhető, amivel azonnal fel kell hagynia a kabinetnek.

Szócska Miklós videó-nyilatkozata a kormányzati portálon