• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önnek mi a kifogása a szűrés ellen? Női hazárdjáték félvállról

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Életet menthet a megelőzés, sok asszony mégsem használja ki a lehetőséget.

A számok elgondolkodtatóak: Kaposváron tavaly 13 627 nőt hívtak be mammográfiás szűrésre, 6130-an jelentek meg. Közülük harmincegynél fedezték fel a daganatot. Szűrés éjszakája Kaposváron: meghosszabbított nyitva tartással, s programokkal ingyenes emlőszűrésre várták pénteken este a nőket a Kaposi Mór Oktató Kórházban is – írja a sonline.hu portálja.

Hazánkban a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma. Évente közel 35 ezer férfi és nő hal meg a rosszindulatú betegség miatt. Ez az adat európai összehasonlításban is kiemelkedően magas, s jelentősen hozzájárul a népességfogyáshoz. Az emlőrák a hölgyek körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés, minden 11-ik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Évente több mint 2300 nő hal bele az emlőrákba, miközben a felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható. Somogyban az emlőrák okozta halálozás ugyan az országos átlag alatti, ám így is évente 60-70 nő veszíti életét a kór miatt.

Az alapos vizsgálat, a megelőzés kiemelt feladat – hangsúlyozta Szőllősiné Maler Mónika, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének szűrési koordinátora, aki hozzátette azt is, arra kérünk mindenkit: fogadja meg a jó tanácsokat, s vegyen részt a szűréseken.

Csomó a mellben, mellváladékozás, az emlő formájának változása: több jel, amely gondra utalhat. Felde Katalin, a népegészségügyi szakigazgatási szerv munkatársa az önvizsgálat alaptudnivalóit mutatta be a jelentkezőknek, Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós- és egészségfejlesztési irodájának munkatársa kiemelte: minél szélesebb kört igyekeznek megszólítani.

Kander Klára főorvos kifejtette: a szűrésen észlelt daganat általában 1-1,5 centinél kisebb, többnyire emlőmegtartó műtétet lehet végezni, s nincs szükség kemoterápiára. A műtét után rendszerint hamar, könnyen visszailleszkednek a hétköznapi életbe a nők. Ugyanakkor a nagy daganatok többnyire már áttétesek, gyakran kemoterápiás eljárást kell alkalmazni, s csonkító műtétre is szükség lehet – emelte ki a szakember, aki kiemelte: épp ezért döntő jelentősége van a megelőzésnek, csakhogy a szűrésen megjelenők száma nagyjából 30-40%, s ezen az arányon minél hamarabb változtatni kellene. A betegségeknél a korai felfedezés döntő.

Lehetőségeinkhez mérten mi is szeretnénk felhívni a nők figyelmét arra, hogy az időben kiszűrt betegség manapság már jó eséllyel gyógyítható – húzta alá Gschwindt Andrásné, az emlőműtött nőket tömörítő Viktória klub kaposvári vezetője, hozzátéve azt is, érdemes tudni: bár különféle kockázati tényezők léteznek, de az emlődaganat egészen fiatal nőket is megtámadhat.

A szűrés éjszakáját több egészségmegőrző foglalkozás egészítette ki: vérnyomás-mérésen kívül az egészséges táplálkozással, a cukorbetegséggel kapcsolatban is tanácsot kaptak a résztvevők, s azok is megszívlelendő ötletet hallhattak, akik a dohányzásról szeretnének leszokni. Az emlővizsgálat emlékezetes marad: remélhetően az ajándékba adott póló és a piros színű stresszoldó gumilabda később is figyelmezteti a szűrés fontosságára a nőket.