• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ónodi: a gyógyítás veszélyes üzem

Lapszemle Forrás: figyelo.hu

Emelni fogják a 150 ezer forintos kórházi alapdíjat, nyilatkozta az államtitkár.

A Figyelő legfrissebb számában interjú olvasható Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkárral, aki szerint az ellátórendszerben meglévő torzulások egyik legfőbb oka a paraszolvencia, amely a gyógyítás transzparenssé válásával szűnhet meg.


A kormány tavaly döntött a fővárosi kórház megépítéséről. Az előkészítő munkát Cserháti Péter miniszteri biztos, a megelőző kormányzati ciklus helyettes államtitkára irányítja, és akár év végére ki is írható a tervpályázat. A helyről egyelőre nincs döntés.


Az egészségüggyel foglalkozó kutatók is egyetértenek abban, hogy semmilyen összefüggés sincs a bérek nagysága és a paraszolvencia között. Egy jól fizetett orvos is simán elfogadja a hálapénzt, míg mások, még ha rosszabbul is keresnek, visszautasítják. Aki összeköti a kettőt, szándékosan ferdíti el a valóságot - állítja az államtitkár.


Szükség van a szociális ellátást igénylők kiszolgálására, de őket nem az Egészségbiztosítási Alapból kell finanszírozni. Jelenleg részben azért sem elég hatékony az egészségügyi ellátórendszer, mert sok esetben szociális okok miatt kerülnek kórházba az emberek, amit különféle röntgen-, labor- és más diagnosztikai vizsgálattal, konzíliummal igazolnak az orvosok. Jobb lenne, ha a szociális ágyak a szociális ellátórendszer részeként működnének, azért is, mert ott jobban tudják, hogy kik és milyen ellátásra szorulnak - mondta a politikus.


A kórházi alapdíjat, ami évek óta 150 ezer forint, emelni fogják. A fővárosban is bevezetik az ügyeleti rendszert, megszűnik a betegek utaztatása. „Nem biztos, hogy jó a Budapesten működő forgórendszer, amelyben más-más szakmában adnak ügyeletet az egyes intézmények. Ugyanis ha kiderül a betegről, hogy nem az a baja, amit elsőre gondoltak, az éjszaka közepén újra mentőbe ültetik, és irány a másik vagy harmadik kórház. Megkérdeztük a fővárosi intézményeket, hogy vállalható-e számukra a folyamatos ügyeleti szisztéma és belátták, a betegbiztonság szempontjából az a jobb megoldás, ha minden arra alkalmas kórház ügyel, és így a mentők terhelése is csökkenni fog. Ugyan ez a rendszer költségesebb lesz, de a betegek biztonsága miatt vállalni kell" - mondta az államtitkár.