• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ónodi-Szűcs: bérkorrekcióra lesz szükség

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Pluszforrásokat tart szükségesnek az egészségügyi államtitkár ahhoz, hogy ne csússzon össze a szakdolgozói bértábla.

Ónodi-Szűcs Zoltán továbbra is több fronton küzd az ágazat átalakításáért, és annak ellenére nem akar változtatni az irányon, hogy a kórházi kancellária terve elbukott és a háziorvosi ellátásban sem mennek akadálytalanul az elindított reformok. A Magyar Idők kérdezte az államtitkárt.

- Szeretném világossá tenni: a kórházak működését a betegek hatékonyabb és szervezettebb ellátása érdekében át fogjuk alakítani. Hogy pontosan milyen módon és mennyi idő alatt, azon még dolgozunk, de minden olyan lépést meg fogunk tenni, ami ebbe az irányba vezet. A kórházak állami fenntartásban vannak, és korántsem használtunk ki még minden lehetőséget az észszerűbb és hatékonyabb működés érdekében, ami mint fenntartónak a kezünkben van.

Vagyis nem adja fel?
– Az nem jellemző rám, de az okok sem szűntek meg, amelyek a változtatást szükségessé teszik. Így ha nem mehetek be az ajtón, megyek az ablakon.

Beiktatása után azt mondta, a kormányfő teljes támogatásáról biztosította. Ezek szerint bízik abban, hogy Orbán Viktor továbbra is igényt tart a munkájára?
– Arra van ígéretem, hogy a közeljövőben lesz lehetőségem találkozni a miniszterelnök úrral, és megbeszélni, hogyan tovább.(...) A szakrendelők 75 százaléka kórházakhoz tartozik, ezért ha az utóbbiak működését rendbe tesszük, az a járóbeteg-ellátásban is érezhető lesz. Az alapellátásban szintén megkezdtünk egy pozitív változást, de úgy jártunk, mint a kancelláriákkal, az orvosok ellenálltak a változásnak, ami egyébiránt a betegek érdekében történik.

Azt mondja, nem a pénztelenség és az ebből fakadó orvos- és nővérhiány az oka annak sem, hogy a betegeknek rendszeresen heteket, hónapokat kell várniuk például egy kardiológiai szakorvosi vizsgálatra, vagy egy CT-re, MR-re?
– Azt mondom, hogy most nem tudjuk, mi ennek az oka. Csak azt tudjuk, hogy orvosok egyszerre dolgozhatnak a köz- és a magánellátásban, és az utóbbiban furcsa módon sokkal hamarabb el tudják végezni azt a vizsgálatot, amire az állami ellátásban csak hetekkel későbbre van időpont. Engedje meg nekem azt a feltevést, hogy az orvosok élnek azzal a lehetőséggel, hogy akit csak lehet, áttereljenek a magánellátásba. Ismétlem, nem tudom, így van-e, de ahogyan a műtéti várólistáknál, itt is mindent megteszünk a tisztánlátásért. Ezért az egységes egészségügyi informatikai rendszer részeként jövőre kötelezővé tesszük az elektronikus előjegyzési napló vezetését, amit össze fogunk kötni a szintén kötelezően vezetendő ambuláns naplókkal. Így reményeink szerint pontosan látni fogjuk, mi történik, mennyi beteget látnak el a rendelési időben. A jövő terveiről a teljes cikkben