• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Óriási lehetőség a hazai mentőkutyás csoportoknak

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Egyedülállóvá tette a MÁV adománya a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás szolgálata gyakorlópályáját.

Földrengések, vasúti szerencsétlenségek utáni mentések gyakorlását oldhatják meg a műromon elhelyezett vasúti kocsival. Óriási lehetőség az a hazai mentőkutyás csoportoknak, hogy ezentúl Jászberényben létezik egy olyan gyakorlópálya, ahol kipróbálhatják milyen is az, amikor érzékcsalódást okoz, ha egy felborult járműben mentési feladatokat kell végezni. Az addig jól ismert viszonyítási pontok, a függőleges és a vízszintes fogalma eltűnik – írja a szoljon.hu portálja.

Rendkívül furcsa érzés az, amikor egy összeroskadt házban, vagy egy felborult járműben túlélők után kutatva eltűnnek a korábban megszokott viszonyítási pontok – emlékezett vissza Szabó Gábor, a jászberényi alapítvány elnöke. – Törökországban évekkel ezelőtt egy földrengést követően tapasztaltam meg magam is ezt az érzést. Kellett egy kis idő, mire megszoktam, illetve kutyám is alkalmazkodott az új környezethez. Hasonló érzés fogott el évekkel később, amikor egy repülőgép múzeumban egy kiselejtezett és felborított repülőben jártam Ausztriában. Ezután kezdtünk el dolgozni azon, hogy a berényi gyakorlópályánkon is generálni tudjuk ezt az érzéki csalódást keltő helyzetet.

Hosszú egyeztetéseket és tárgyalási folyamatokat követően a napokban a berényiek gyakorlópályáján a MÁV adományának köszönhetően elhelyeztek egy vasúti kocsit. A cél, hogy a mentőkutyákat még kiterjedtebb körülmények között tréningeztethessék. A szerelvényt úgy állították be, hogy abban semmi nem vízszintes és semmi nem függőleges, de mivel minden derékszögű és párhuzamos ezért erős érzéki csalódással kell megküzdenie a benne közlekedőknek. Segítségével speciális körülmények között végzendő feladatok gyakorlása válik lehetővé a négylábú keresők részére – közölte az alapítvány elnöke.

Óriási értéket képvisel egy ilyen vagon önmagában is, így a vasúttársaság támogatása hatalmas segítség ez a mentési feladatok gyakorlásához. Ráadásul nem csak a vagont biztosították számunkra, hanem a szállítását is, illetve kocsit megfelelő módon el is helyezték a pályán – emeli ki a portál.

A mentőkutyás szakember elmondta, hogy annak idején épp hazánk egyik legnagyobb vasúti szerencsétlenségét követően kezdett el foglalkozni a személykutató kutyák kiképzésével. A kilencvenes évek elején jómagam nyomkövető, kereső kutyák kiképzésével foglalkoztam. A szajoli vonatszerencsétlenség alkalmával láttuk azt, hogy az egyik kollégánk bányamentő kutyájával próbálja felkutatni a roncsok közé rekedt túlélőket. Akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ezzel a területtel is komolyabban lehetne és kellene foglalkozni.

A műrom továbbépítése folyamatosan zajlik – tette hozzá Szabó Gábor. – Így az olyan hulladék, mint egy bontásból származó betonblokk, vagy egy kiszuperált közlekedésre alkalmatlan jármű számunkra értékes gyakorlóterepet jelent, amit el tudunk helyezni a pályánkon.

Legolvasottabb cikkeink