• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óriási meglepetés érte a gyermekorvost

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A leggyakoribb módszer ma is a betegség tettetése. A diákok nagyon fifikásak!

Mindig is akadtak leleményes diákok, akik a legkülönfélébb trükköket vetették be, ha meg akartak úszni egy-egy dolgozatot, vagy szerettek volna pár iskolai napot szabaddá tenni – állítja dr. Kiss László szolnoki gyermekorvos. Mint mondja, mindig is voltak és lesznek lógós diákok, akik a legkülönbözőbb módszerekkel próbálnak távol maradni az iskolától. Leggyakoribb, hogy majdnem-lázasan, mű-köhögve, de egyébként makkegészségesen jelennek meg rendelőben, ilyenkor persze megállapítom, hogy mehetnek közösségbe, és papírt adok arról, hogy nálam járt a rendelőben. Így máris megvan az igazolt hiányzás. „Visszatérő vendégeimnél" az ellenőrzőjükbe írom be, mikor hiányoznak, hogy a szülő is lássa, merre járt gyermekük – olvasható a Szoljon.hu portálján.

A „rettentő" beteg diákok kedvét a lógástól általában egy komplett laborvizsgálattal tudom elvenni. De azzal is, hogy megmondom, igazolást csak akkor adok, ha anya vagy apa elkíséri a rendelőbe – tette hozzá a szolnoki gyermekorvos, aki hangsúlyozta, az orvosnak nincsen joga azt mondani bárkire is, hogy lógós. Azaz minden betegnek meg kell kapnia állapotához mérten azt a megfelelő ellátást, ami neki kijár. Dr. Kiss László hozzáteszi azt is, nem hallott olyan kollégáról, aki úgy látná el rendszeresen a tanulókat igazolással, hogy az ne lenne jogos. Persze, az mindenkivel előfordul, hogy egy-egy alkalommal segít a nem beteg, de szemmel láthatóan fáradt vagy bajban lévő diáknak.

Dr. Orosz Ágnes szolnoki gyermekorvost is érte már meglepetés, akit pár évvel ezelőtt a rendőrség keresett meg, ugyanis olyan hamisított igazolást árusítottak, amin az ő aláírása szerepelt. Korábban nem figyeltem arra – mondta a doktornő -, hogy az aláírásom odaérjen a pecsétre; egy ilyen papírt retusált valaki számítógéppel és azt sokszorosította. Fél év különbséggel egy másik megyei városban is volt ilyen eset, de lehet, hogy ugyanazt az igazolást használták itt is.

Észrevehető, hogy amint megkezdődik a tanév, a rendelők is megtelnek diákokkal. A szünetekben valahogy mindig kevesebb a beteg gyerek – mutatott rá dr. Hoksári László, a Magyar Orvosi Kamara szolnoki területi alelnöke, maga is gyakorló háziorvos. Természetesen ennek érthető okai is vannak, hiszen közösségben mindig könnyebben terjednek a betegségek, ám rövid idő alatt kiismerhetőek számunkra a notórius igazoláskérők is. Egy orvos ezt saját vérmérséklete szerint kezeli. Nehéz megkérdőjelezni például, ha egy diák azzal érkezik az orvoshoz, hogy reggel hányt, ment a hasa, de most már valamivel jobban van. Ilyenkor persze igazoljuk a napot. Más eset, ha ugyanez a diák már mondjuk ötödjére érkezik ugyanezekkel a panaszokkal. Ezért is jó a családorvoslás, mert közben találkozunk a szülőkkel, nagyszülőkkel is, akikkel ezt megbeszélhetjük – tette hozzá a szakember.