• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakemberek mondják: innunk kell az egészségért

Lapszemle Forrás: teol.hu

A vesebetegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívták fel a figyelmet március 11-én, a vese világnapján.

A teol.hu portálja a szekszárdi kórházban érdeklődött a témáról.

Jó hatással van a művesekezelés a páciensekre – nyilatkozta a szekszárdi dialízisközpontban dolgozó Petróczkiné László Gabriella, aki ápolási és minőségügyi vezető, nephrológiai szakápoló. Mint kiemelte: azok is többnyire jó hangulatban vannak, akik befelé mennek, mert az évek, hónapok alatt összeszokott a társaság. Két műszakban dolgoznak a gépek, ápolók, orvosok, naponta kétszer huszonkét beteget kezelnek. Tolna megyében erre van igény, de ha úgy adódik, beindíthatnak egy harmadik műszakot is.

Dr. Wagner Gyula nyugdíjas nephrológus főorvos, a központ korábbi vezetője negyven éve foglalkozik a témával, ezalatt sokat fejlődött a gyógyító tudománynak ez a területe is. A 70-es évek közepén még bizottság döntötte el, ki vehette igénybe a művesekezelést a szegedi, pécsi, debreceni és budapesti állomáson. Most az országban mintegy hetven helyen van erre lehetőség, bárki számára.

Dr. Amma Zoltán nephrológus szakorvos, aki a szekszárdi dialízisközpont orvosigazgatója a kórház 1. számú belgyógyászati osztályán – elmondta: idén tizedik alkalommal rendezik meg a vese világnapját, a Nemzetközi Nephrológiai Társaság javaslatára. Most arra irányul a figyelem, hogy igyunk elegendő folyadékot, vesénk egészségének megőrzése érdekében. Egy 70 kilós felnőtt embernek a napi folyadékszükséglete nagyjából két liter víz, s ezt mindenképpen el kell fogyasztani. Ha valamilyen oknál fogva extra folyadékveszteség van a szervezetben – sportolás, hányás, hasmenés, láz stb. – akkor azt mindenképpen pótolni kell.

Tolna megye nephrológiai ellátásában szerencsére megvalósul az egységes szemlélet. Öt nephrológus szakorvos van, ők végzik egységesen a szakrendelést, a járóbeteg ellátást, a megyei kórház 1. számú belgyógyászati osztályán, ahol a nyolc ággyal működő nephrológiai részleg is van. Ugyanezek az orvosok dolgoznak a dialízis központban is, tehát a járóbeteg-ellátáson, a fekvőbeteg-ellátáson át egészen a vesepótló kezelésig ugyanazok a nephrológusok látják el a beteget. Ez nagyon fontos, erősíti a beteg biztonságérzetét – húzta alá dr. Amma Zoltán, aki elmondta azt is, a megyei kórház nephrológiája kettes progresszivitási szintet képvisel. Van olyan diagnosztika, amelyet ők itt nem tudnak elvégezni, amely kiemelt nephrológiai centrumokhoz kötött. Ez a mi területünkön a pécsi II. számú Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum. Nagyon jó velük a kapcsolatunk. Akkor, ha a beteg ellátása is speciális követelményeket támaszt, a beteg kezelését is ők végzik. Sok esetben, amikor a szövettani eredmény azt mutatja, hogy nincs speciális kezelési igény, akkor visszakapjuk a beteget.

Fontos és jó a kapcsolatuk a pécsi sebészeti klinika transzplantációs osztályával is. Ugyanis a végstádiumú vesebetegség esetén a vesepótló kezelés egyik fajtája a dialízis mellett a veseátültetés. Az arra alkalmas és motivált betegek transzplantációs listára kerülnek. A műtétet és utána a beteg gondozását Pécsen végzik.