• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orosz rulett vagy milliós hitel műtétre

Lapszemle 2021.04.08 Forrás: nepszava.hu
Orosz rulett vagy milliós hitel műtétre

Sokan többmilliós hitelt terveznek felvenni, hogy ki tudják fizetni az operációt, ami nélkül az ágyból felkelni sincs elég erejük.

Szorongató helyzetbe lökte az új egészségügyi törvény az endometriózistól szenvedő nőket: immár nem operálhatja páciensét állami intézményben az az orvos, akinél az esedékes műtét előtt magánellátásban járt a beteg. Márpedig a legtöbb specialistához csak „magánban” lehet időpontot kapni – és így is hónapokba telik. Az új rendszer az orvosok előtt sem egyértelmű, a minisztérium pedig nem siet tisztázni a kérdéseket. Sokan többmilliós hitelt terveznek felvenni, hogy ki tudják fizetni az operációt, ami nélkül az ágyból felkelni sincs elég erejük. De, mint mondják, inkább az eladósodás, mint hogy az műtse őket, aki épp ügyel - írta a népszava.hu.

Mivel az állami ellátás esetében az endometriózis ambulancián a betegek nem kérhetnek időpontot egy adott orvoshoz, hanem adott napra jegyzik elő őket több hónappal későbbre, sokan a magánellátásba járnak szakrendelésre, hogy az a doktor vizsgálja őket, akiben bíznak, aki évek óta kezeli őket. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy ezek az orvosok egy műtét esetén az állami ellátásban operálták meg a betegeiket. Aztán jött az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény.

„Az új szabályozás egyik célja valószínűleg épp annak megakadályozása, hogy a magánbetegeit az állami ellátásba vigye az orvos. Eddig ugyanis jellemző volt, hogy az állami intézményekben a főorvosok magánbetegeik köré szervezték az ellátást, aki pedig csak állami betegként „esett be”, azzal kevésbé előzékenyen foglalkoztak. Ez a gyakorlat a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban csúcsosodott ki” – magyarázza Kovácsy Zsombor. „Lehet, hogy lesznek kárvallottjai a változásnak, várhatóak visszalépések is, meghatározhatnak majd kivételeket, de nehéz megmondani, mindezt hogyan viszik véghez úgy, hogy az intézkedések előnyei megmaradjanak. Bonyolítja a helyzetet, hogy sok mindent kormányrendeletben szabályoztak, és nem törvényben, a végrehajtás részleteiről pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság rendelkezik” – mondja Kovácsy Zsombor.

Mindenesetre a szakjogász azt valószínűsíti, hogy aki magánrendelést folytat, az önkéntes segítőként továbbra is részt vehet az állami betegek ellátásában – azaz, ha egy kórházban nincs szolgálati jogviszonya, önkéntes segítőként operálhat. Kérdés, hogy ezt hány orvos vállalja majd a maréknyi specialistából? Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink