• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Oroszi Beatrix: Szükség van egy erős járványügyi intézetre

Lapszemle 2021.06.10 Forrás: medicalonline.hu
Oroszi Beatrix: Szükség van egy erős járványügyi intézetre

A kétkedések eloszlatása mellett ösztönzésre is szükség van a védőoltási apátia legyőzéséhez.

Magyarországon is fel kell készülni arra, hogy – várhatóan ősszel – egy új vírusvariáns képes elindítani a koronavírus járvány negyedik hullámát – mondta Oroszi Beatrix epidemiológus a Portfolio Hitelezés 2021 című konferenciáján, melyről a medicalonline.hu tudósított. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai és epidemiológiai munkacsoportjának szakértője emlékeztetett, hogy az ITM munkacsoportja tavalyi felállása óta meglehetős pontossággal prognosztizálta, mikor robban ki és tetőzik a járvány második, illetve harmadik hulláma. Bár új variánsok megjelenésével 2020 nyarán még nem számoltak, ám amikor megjelent a koronavírus brit mutációja, jelezték a döntéshozóknak, hogy a második hullám át fog csapni egy harmadikba. Oroszi Beatrix megállapította, hogy az epidemiológiai értékelések és előrejelzések a járványfolyamat minden pontjára precízen mutattak rá, segítve ezzel a megfelelő döntéshozatalt. Az eddigi járványhullámokat közel 800 ezer regisztrált esettel és 30 ezer halálos áldozattal zárta az ország, és bár a védelmi intézkedések komoly gazdasági következményekkel jártak, ám azok nélkül sokkal nagyobb veszteségekkel kellett volna számolnunk.

Lassul a hazai immunizációs program, a lakosság 55 százaléka oltott legalább egy dózissal, ami a nyájimmunitás eléréséhez nem elég; ezért is indokolt az újabb korosztályok bevonása. Az oltóanyagok egyike sem nyújt 100 százalékos védettséget, és amennyiben hatásosságuk csökken, a védőoltási programot ismételni kell, hosszabb távon pedig variánskövető vakcinákat kell alkalmazni – szögezte le az epidemiológus, felhívva a figyelmet arra is, hogy az átoltottságban vannak még tartalékok. A KSH felmérése szerint bár minden ötödik ember nem oltott, de meggyőzhető az immunizáció fontosságáról és szükségességéről. A kétkedések eloszlatása mellett ösztönzésre is szükség van a védőoltási apátia legyőzéséhez.

A kombinált védekezést a korlátozó intézkedések feloldása után is alkalmazni kell. A fertőzöttek felkutatása, a vírusok importálásának megakadályozása, és az egyéni védelmi szabályok betartása szerepel most a prevenciós palettán. Amennyiben az egyéni és a közösségi komponenseket megfelelően alkalmazzuk, jól tudunk védekezni az új mutánsok okozta hullámok ellen – fogalmazott Oroszi Beatrix.

A teljes tudósítás a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink