• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Országos gyermek-SBO rendszer kell

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A sürgősségi osztály létrehozása jelentős kezdeti befektetéssel jár, ez a jelenlegi kórházi finanszírozásból nem megvalósítható.

Az eddigi erőfeszítések ellenére a magyarországi sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) rendszerének a kialakítása még mindig gyermekcipőben jár – írja cikkében Dr. Boglári Gábor, a győri Peiz Aladár Megyei Kórház gyermekaneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának vezető főorvosa. Az ÁNTSZ adatai szerint mindössze nyolc helyszínen, 43 ágyon működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott gyermekgyógyászati SBO-s ellátás, de a valós helyzet ennél is rosszabb: az osztályok többsége a minimumfeltételeket sem tudja teljesíteni, alapvető szakmai és személyi hiányosságokkal küzd – lényegében járóbeteg-ellátást végez. A gyermek- és a felnőttellátás legfontosabb különbségeit a korspecifikus anatómiai és élettani eltérések, a morbiditási és mortalitási tényezők, a speciális eszközigény, a környezeti feltételek és mindenekelőtt a speciális tapasztalattal rendelkező szakemberek jelentik.

Melyek a gyermek SBO előnyei? Leegyszerűsödik a beutalási és mentési rendszer, hiszen első körben minden beteg ide kerül. Az ellátás színvonala egyenletes, mert az SBO a hét minden napján, napi 24 órában ugyanazon feltételekkel fogadja a pácienseket. A gyermeket egyetlen helyszínen, órákon belül kivizsgálják és ellátják, az állapotától függően akár haza is bocsátják. Olyan gyakori kórképek, mint az enyhe súlyosságú intoxikáció, alacsony kockázatú koponyasérülés, enyhe/közepes fokú kiszáradással járó bélrendszeri fertőzés vagy az enyhébb/közepesen súlyos légcsőhurut, csaknem 100 százalékban elláthatók az SBO-n, ez szerény becslések szerint is 20-25 százalékkal csökkenthetné a fekvőbeteg-felvételek számát. A kórházi osztályokra pedig csak a hosszabb kivizsgálást/terápiát igénylő betegek kerülnek, így a társadalombiztosítónak olcsóbbá válik az ellátás.

Mi okozza mégis a gyermek SBO működtetésének a nehézségeit? Mint minden új struktúra kialakítása, a sürgősségi osztályé is jelentős kezdeti befektetéssel jár, ez a jelenlegi kórházi finanszírozásból nem megvalósítható. Ami az érvényben lévő sürgősségi finanszírozást illeti, a fekvő betegnél aránytalanul kevesebbet fizetnek ugyanazon betegség sürgősségi ellátásáért, ez pedig a kórházi vezetést teszi ellenérdekeltté a páciens SBO-n történő kezelésében.