• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Országos intézetté alakulhat a Nyírő

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az évek óta fennálló gondra átfogó megoldást kell találni.

Országos pszichiátriai központtá alakulhat a Nyírő Gyula Kórház, s az intézet leendő vezetője, Németh Attila ennek megvalósítására vállalkozott. Az intézmény így a kormány által tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetté is kinőheti magát - írja a Magyar Hírlap.

Aggályos helyzetet teremtett a budapesti Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-es bezárása a pszichiátriai betegek, az egészségügyi dolgozók, összességében pedig a teljes lakosság körében. A helyzetet nehezítette a magyar szakorvosok folyamatos külföldre áramlása, és a kórházi osztályokon kialakult általános helyhiány.

 
Paksy Mária pszichiáter, aki tizenhat évig dolgozott főorvosként egy fővárosi kórház pszichiátri-ai osztályán, úgy fogalmazott: az OPNI bezárása után pár hónappal már érzékelni lehetett, hogy jóval több beteg érkezik. „Az OPNI-nak volt hivatalos felvevőterülete, amelyet aztán a működő pszichiátriai osztályok között osztottak szét. Mi három fővárosi kerületet kaptunk, illetve több, Budapesthez csatlakozó peremtelepülést. Gondot jelentett, hogy ezzel együtt sem ágy sem létszámbővítés nem történt" – mondta Paksy Mária. Kifejtette, azok a betegek, akik új kórházakhoz kerültek, elveszítették az évek alatt megszokott és megszeretett kezelőorvosaikat, hiszen az OPNI-ból elküldött szakembereknek több mint a fele nem folytatta szakmai tevékenységét. A pszichiátriai betegségek jelentős részében a páciensnek nincs betegségtudata, így aztán az OPNI-ból kikerült emberek kallódni kezdtek, hiszen kevés volt az esélye, hogy önként, számukra idegen kezelőorvosokhoz forduljanak. „Akarata ellenére egyetlen páciens sem szállítható kórházba, tehát legközelebb szakorvos kezei alá akkor kerülhet, amikor ön- vagy közveszélyes állapotban sürgősségi ellátásra szorul. Szakellátás nélkül általában ez egy-két hónap alatt bekövetkezik" – magyarázta Paksy Mária.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki értekezlete 2012. április 3-án tárgyalta a pszichiátriai betegellátás átalakítását ellenőrző jelentéstervezetet. A megállapításokat és javaslatokat tartalmazó jelentést a közelmúltban a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján ismertette mások mellett Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház leendő vezetője.

A szakmai kollégium pszichiátriai és pszichoterápiás tagozatának vezetője arra vállalkozott, hogy az intézményt országos addiktológiai és pszichiátriai központtá fejleszti.
Úgy fogalmazott, együttes munkájuk eredményeként a kormány által tervezett Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) is létrejöhet. 

Németh Attila úgy fogalmazott, az évek óta fennálló gondra átfogó megoldást kell találni. Kifejtette, a leendő OPAI-nak a legmagasabb szintű betegellátást kell nyújtania, emellett kiemelt feladatokat kell ellátnia az oktatás és a kutatás terén is. Nem utolsó sorban gyógyszertani köz-pontként is működnie kell. Megerősítette, a Nyírő Gyula Kórház élére szóló kinevezése utalhat arra, hogy az intézmény ennek élharcosa lehet. Németh Attila a kórház vezetésére benyújtott pályázati anyagában is erre vállalkozott.