• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Őrülten hangzik, de érdemes elkezdeni visszafelé sétálni

Lapszemle 2022.12.03 Forrás: origo.hu
Őrülten hangzik, de érdemes elkezdeni visszafelé sétálni

A hátrafelé járás egyik legjobban tanulmányozott előnye a stabilitás és az egyensúly javítása, de egyéb egészségügyi előnyökkel jár.

A gyalogláshoz nincs szükség speciális felszerelésre vagy edzőtermi bérletre, és ami a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyenes. A legtöbbünk számára a séta olyan dolog, amit automatikusan végzünk. És miután nem igényel tudatos erőfeszítést, ezért sokan nem emlékeznek a gyaloglás egészségre gyakorolt jótékony hatásaira. A tudósok most azonban még egy lépéssel tovább mentek. Szakemberek feltették a kérdést: mi történik akkor, ha abbahagyjuk az automata módban végzett sétát és elkezdjük megkérdőjelezni az agyunkat és testünket azzal, hogy hátrafelé sétálunk? Ez az irányváltás ugyanis nemcsak nagyobb figyelmet igényel, de további egészségügyi előnyökkel is járhat - írta az origo.hu.

Ha hátrafelé sétálunk, az agyunknak tovább tart, hogy feldolgozza a rendszerek összehangolásával járó többletigényeket – mondta Jack McNamara, a Kelet-Londoni Egyetem klinikai gyakorlatok fiziológiájának oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez a megnövekedett kihívás azonban fokozott egészségügyi előnyökkel jár.

Hozzátette: a hátrafelé járás egyik legjobban tanulmányozott előnye a stabilitás és az egyensúly javítása. Emellett javíthatja az ember járását és az egyensúlyt az egészséges felnőttek és a térdízületi gyulladásban szenvedők számára.

A hátrafelé járás hatására ráadásul rövidebb, gyakoribb lépéseket teszünk, ami az alsó lábak izomzatának javulását eredményezi, miközben csökkenti az ízületeinkre nehezedő terhelést. Szakemberek szerint a dőlésszögben bekövetkező változások hozzáadásával az ízületek és az izmok mozgási tartománya is megváltozhat, ami fájdalomcsillapítást kínál olyan állapotok esetén, mint a talpi fasciiti, ami a

A hátrafelé járás által előidézett testtartási változások az ágyéki gerincünket támasztó izmokat is igénybe veszik, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a hátrafelé járás különösen előnyös gyakorlat lehet a krónikus derékfájásban szenvedők számára.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink