• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Orvos vagy szülésznő?

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Lista egyelőre nincs, vagyis a kismamák nem tudnak honnan választani.

Jövő hónaptól választhat a kismama, ha az orvos megállapítja a terhességet, marad a nőgyógyász kezelésében, vagy inkább szülésznőt kér meg arra, ő kísérje végig a kilenc hónapon. A szülészorvosok és a szülésznők azonban úgy vélik, nem egymástól külön, hanem egymással együtt kell dolgoznia a két embernek. Az első három hónapban – de később is – olyan problémák is adódtak, amelyek meghaladják a szülésznők képzettségét. A közös munka híve Szőnyi György a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára, aki a Népszavának nyilatkozott.

Az első vizsgálat, vagyis a terhesség megállapítása minden esetben a nőgyógyász feladata lesz, akinek ekkor kell döntenie arról, hogy mindenképpen a felügyelet alatt maradjon-e a kismama. Ha szociális vagy egészségi okok miatt nincs szükség a fokozott figyelemre, a nő átigazolhat egy szülésznőhöz. Azonban a védőnő és a szülésznő feladata más, ráadásul a szakemberek az együttműködésben és nem az egymás kizárásában értenek egyet.

Szőnyi György szerint a terhesség elején még nagyon sok, későbbi problémát nem lehet kiszűrni, később olyan gondok adódhatnak, amelyekről a kezdeti időszakban az orvosnak fogalma sem lehet. Mint mondta, biztosan lesznek olyan páciensek, akik élni fognak majd ezzel a lehetőséggel, de az biztos, hogy nem nagy számban.

Ugyanezen a véleményen van Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznői szekciójának elnöke. A jogszabály rögzíti, csak azok a szülésznők végezhetnek terhesgondozást, akik valamelyik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek megfelelő szakképesítést, emelt szintű vagy felsőfokú szülésznő szakképesítéssel rendelkeznek, illetve azok, akik egészségügyi szolgáltatónál szülésznőként foglalkoztatnak, vagy rendelkeznek a szülésznői tevékenység végzésére jogosító, érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással. Ám ilyen lista egyelőre nincs, vagyis a kismamák nem tudnak honnan választani.

Legolvasottabb cikkeink