• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvoselvándorlás: kik maradnak és miért?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Ha a rendszer tiszta, átlátható és a jelenlegi feudális kiskirályi attitűdtől is mentes lehetne...

Elsősorban a középkorú orvosok vándorolnak külföldre. A fiatalok a szakvizsgájukig általában maradnak, az idősebbek pedig nem szívesen adják fel a hosszú évek munkájával kiépített praxisukat. Tudományos pálya, magánpraxis, hálapénz tartja őket itthon.

Arról, hogy miért mennek Nyugatra a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók, cikkek hosszú sora szól: a Magyarországon megkereshető fizetések több mint ötszöröse, jobb munkakörülmények és kevesebb munka várja őket. Tavaly is csaknem félezer orvos távozott hazánkból, főleg 40 év alattiak.

Szakmai forrásaink nagyjából egybehangzóan azt mondták: a hazaszeretetből vagy elhivatottságból itt maradó „szent őrültek" és akik nem elég mobilisak, mert például ide köti őket a család. Illetve ott vannak még azok, akik valamilyen módon megtalálták a számításukat itthon is: a tudományos életben, mellékesben vezetett magánpraxisban – vagy éppen a hálapénzek révén tudják elfogadhatóbb szintűre kiegészíteni a fizetésüket. Hogy mennyire érzékeny a téma, az abból is leszűrhető, hogy forrásaink jó kétharmada nem szeretett volna névvel szerepelni cikkünkben - írja az mno.hu.

Elmenni egy időre, majd visszajönni a megszerzett tudással, az rendben van; de itt tanulni az állam pénzén, aztán hosszabb időre kimenni, az nem korrekt az országoddal szemben – mondta az egyik, oktatóként is dolgozó forrásunk. Ő szakterületéből kifolyólag bejárta Nyugat-Európát és Amerikát is, de mint elmondta, a magasabb árszínvonal és a „mindent újra nulláról kezdés" miatt abban sem biztos, hogy egyáltalán jobban élne Nyugaton, mint itthon.

Az idősek mellett jellemzően a rezidensek, illetve a szakorvosi vizsga előtt állók maradtak itthon – ezt már Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke mondta. Ami a fiatalokat illeti, ők a különféle rezidensösztöndíjakkal és az ügyeletekkel az egyébként igen alacsony alapbért 200-300 ezer forintra fel tudják tornászni, amiből már meg lehet élni. A szakorvosi vizsga önmagában is elég nehéz, hát még ha idegen nyelven is kell letenni, így sokan ez utánra időzítik fejben a kiköltözést. Egy korábbi felmérés szerint leginkább a család, a barátok és a hazaszeretet miatt maradnak itthon sokan.

Olyan is van, aki nem tud megfelelni a kinti körülményeknek – mondta Hegedűs Zsolt, a Reszasz (Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete) alelnöke: akár meg is próbálta, de mégis hazajött, mert például a párjának nem sikerült elhelyezkednie. Vagy – főként az idősebbeknél, de korántsem csak náluk – a nyelvtudással akadtak gondok, esetleg a másfajta szakmai elvárásokhoz, kihívásokhoz nem tudott vagy nem akart alkalmazkodni.