• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvoselvándorlás - triplázni kellene a fizetéseket

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az orvosok negyede a mélyreható korrupciót nevezte meg, mint olyan okot, mely visszatartja őket a hazaköltözéstől.

A nemzetközi sajtó is felfigyelt nemrégiben arra, amit Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke nyilatkozott: az elmúlt hat évben naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról. Hogy a hazánkat elhagyó orvosok miért döntöttek a „kivándorlás" mellett, talán már unalmas ismételgetnünk: a norvég, brit, német fizetések tízszer magasabbak a magyar jövedelmeknél a szektorban. Ráadásul ezekben az országokban minden van, ami a gyógyító munkához szükséges. Az, hogy a magyar orvosok kétharmada miért nem tervez hazajönni, az sem túlságosan meglepő: a megkérdezett orvosok negyede a mélyreható korrupciót nevezte meg, mint olyan okot, mely visszatartja őket a hazaköltözéstől. Jelen helyzetben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint a hálapénz eltörlése lehet az első lépés abban, hogy rendbe tegyék az egészségügyet – írja a sonline.hu portálja.

A MOSZ elnöke szerint pedig már az komoly előrelépést jelente, ha megtripláznák a magyarországi béreket 1500 euróra. De addig mi történik a hazai kórházakban a magyar betegekkel? Annyi bizonyos, hogy a kisebb településeken egyre komolyabb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt.

Az adatok szerint az elmúlt években emelkedő tendenciát mutatott a szakdolgozói összlétszám, és a létszámkeret alapján sikerült tartósan 5 % alá csökkenteni a betöltetlen állások számát – közölte a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése. Az orvosok összlétszáma is stabil, a távozó és a felvett orvosok száma összességében kiegyenlíti egymást. Fontos kiemelni a rezidensek számának folyamatos, számottevő emelkedését. A megyei kórház vezetése ugyanakkor elismerte, országos tendencia, hogy a kisebb településeken egyre nagyobb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt. Úgy tűnik, a folyamat nem megfordítható – mutatott rá a kórházvezetés.

A Kaposi Mór Oktató Kórház Marcali Telephelyén mindössze 12 közalkalmazott orvos van, akik fele továbbfoglalkoztatott nyugdíjas. A kórház azt is közölte, a munkáltató nem rendelkezik adatokkal arról, hogy a munkaviszonyát megszüntetett munkavállalói közül mennyien távoztak külföldre.

Arra a kérdésre, hogy több orvossal csökkenthetők lennének-e várólisták, a kórház így reagált: a tervezhető ellátások várólistája elsősorban az arra fordítható keret szűkössége miatt keletkezik, nem az orvoslétszám a fő befolyásoló tényező. Az intézményben – az országos statisztikákkal egybehangzóan – orvosi hiányszakmának számít az aneszteziológus, a klinikai laboratóriumi, a radiológus, s patológus és a tüdőgyógyász szakorvos.