• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvoshalál: már a doktornők vezetnek

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

10 középkorú orvoshalálra 9 doktornőé jut. Ezen a tendencián nem segít a mostani mértékű béremelés.

Az egészségügyben dolgozók fizikai és érzelmi terhelésén oldani kellene, mert az orvosok, különösen az orvosnők korábban halnak, mint pácienseik. A védőnők kis csoportjának egyéves támogató program indult három halmozottan hátrányos észak-kelet magyarországi megyében, de nekik is folyamatos „karbantartásra" lenne szükségük - írja a népszava.hu.

Szőke Katalin, a program szakmai vezetője nemrég arról is beszélt egy szűk körű tájékoztatón, hogy három megyében, Borsodban, Szabolcs-Szatmárban és Hevesben lehetőség van a védőnők érzelmi feldolgozó képességének javítására is úgynevezett szupervízió keretében. Munkatársa, Wiesner Erzsébet úgy fogalmazott: amikor az autónk rángatni kezd, azonnal szerelőhöz visszük, miért nem vesszük ugyanilyen komolyan, hogy kopik a személyiségünk is, időnként „szervizre" szorul.

Az egészségügyi ágazat kiürülésében, a szakemberhiányban nagyon fontos szerepe van az elfáradásnak, kiégésnek is. Amikor tehát valaki elindul nyugatra, abban nem csak a pénz játszik szerepet, hanem az is, hogy az angol vagy német kórházakban kevesebb időt kell dolgozniuk, mint itthon és nincsenek rákényszerítve, hogy másod-harmadállásokban is folytassák ugyanezt a testi, lelki küzdelmet.

Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének kutatásvezetője Orvosnők Magyarországon című tanulmánya szerint a magyar orvosnők majdnem hatvan órát dolgoznak hetente, átlagosan két és fél munkahelyen. Egészségi állapotuk rosszabb, mint diplomás kortársaiké, gyakran szenvednek krónikus betegségben.

Már egy 1988-as felmérés is azt mutatta, az orvosok egészségmutatói rosszabbak, mint lakosság átlagáé. A budapesti orvosegyetem azóta készített kutatásai szerint tíz középkorú magyar férfi mellett 6 hasonló korú asszony hal meg, de az orvosnők majdnem beérik férfi kollégáikat: 10 középkorú orvoshalálra 9 doktornőé jut. El kellene ezen gondolkodni az egészségügyi ágazat vezetésének is, mert ezen a tendencián nem segít a mostani mértékű béremelés. Akkora kellene, hogy ne legyenek rászorulva a pluszmunkákra, s ha emellett segítő szolgálatuk is lenne, talán tovább élnének, mint pácienseik.

Legolvasottabb cikkeink