• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosok pecsét nélkül: nem tudnak receptet írni

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Egy több hónapja diplomázott orvosnő még egyszer sem tudott receptet írni, mert nem kapta meg a pecsétjét.

Egy fiatal doktornő, aki megkezdte a szakorvosi képzését, és jelenleg egy kórházban dolgozik, arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy több hónapja kapta meg az általános orvosi diplomáját, de azóta még egyszer sem tudott receptet írni, mivel máig nem kapta meg a pecsétjét az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Szeretett volna egy háziorvosi praxisban ügyeletet vállalni másodállásként, de nem tehette. Nincs pecsétje, márpedig a vények enélkül nem érvényesek.

- Miután a gyógyszerfelírások nagy része az alapellátásban, azaz a háziorvosnál történik, ott nem dolgozhat olyan orvos, amelyik nem tud receptet írni. A kórházban ez nem okoz akkora gondot, ha szükséges, valaki más kitölti a vényt - fogalmazott a neve elhallgatását kérő orvos, aki állította: a biztosítónál nem ajánlottak átmeneti megoldást, csak annyit mondtak, hogy igyekeznek mielőbb áthidalni a problémát.

Egyébként nemcsak kezdő orvosok panaszkodtak a pecséthiány miatt, hanem olyanok is, akiknek megsérült vagy elveszett az eszközük.

Az OEP tud a problémáról. Mint azt Bidló Judit főosztályvezető közölte, ahogy minden évben, így az idén is közbeszerzési eljárást írtak ki a pecsétek beszerzésére. Arra azonban nem számítottak, hogy mindössze egy pályázó akad, az is csak az idei ár duplájáért - darabonként 600 forint helyett 1200-ért - hajlandó szállítani. Miután nem jött volna ki a rendelkezésre álló pénzkeretből a megrendelni kívánt mennyiség, új eljárást kell kiírni. Erre sürgősséget kértek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, így remélik, hogy hamarosan megoldódik a probléma - szögezte le Bidló Judit. Hozzátette: 91 orvos vár jelenleg a pecsétjére, közülük 52 idén szerzett diplomát.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben az is kérdéses, hogy az érintetteknek érvényes-e az orvoskamarai tagsága. A köztestület felvételi nyilatkozata ugyanis elvileg csak akkor érvényes, ha a kérelmező a dokumentum minden oldalát lepecsételte. Márpedig kamarai tagság nélkül nem lehet orvosi tevékenységet végezni - tette hozzá, majd leszögezte: mielőbb megoldást kell találni a problémára.

Legolvasottabb cikkeink