• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Összeesküvés-elméletek és oltásellenesek

Lapszemle 2020.08.31 Forrás: klubradio.hu
Összeesküvés-elméletek és oltásellenesek

2020-as adatok alapján csak 55 százalék bízna egy leendő koronavírus-oltásban, szemben az általános 80-90 százalékkal.

Magyarországon ha valaki elkezd politikai témájú összeesküvés-elméleteket terjeszteni, ahhoz kapcsolódóan jönnek az egészségügyi konteók is – mondta Krekó Péter a Klubrádióban. A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint bár laikusként sokan kifogásolják, hogy a néhány hónappal ezelőtti információk adott esetben változtak a koronavírusról, e mögött nem a háttérhatalmat vagy Bill Gatest kell sejteni, hanem elfogadni, hogy mivel új betegségről van szó, egyszerűen így működik a tudomány, egyik nap többet tudunk, mint egy nappal korábban.

Nemzetközi kutatásokból az derül ki, hogy az oltásokba vetett bizalom és az átoltottság kifejezetten euróapai összevetésben magasnak számít az országban. Van viszont egy kutatás, amelyből azt látják 2020-as adatok alapján, hogy csak 55 százalék bízna egy leendő koronavírus-oltásban, szemben az általános 80-90 százalékkal. Az ezzel kapcsolatos félelmeket részben magyarázhatja, hogy nagyon gyorsan fejlesztik ki a vakcinát.

Mégis, arról van szó, hogy az egészségügyi szorongások alapján könnyen el lehet terjeszteni álhíreket, és ezek az rendkívül elterjedt álhírek szerintük benne vannak a covid-vakcinával szembeni ellenérzésekben. Vélhetően van csökkenés az oltásokban bízók arányában, de hogy ezt biztosan tudják, ugyanazzal a módszertannal kellene ugyanazokat a kérdéseket feltenni.

A Political Capital 2018-as kutatásában azt találták: a magyar felnőttek relatív többsége, 42 százaléka szerint a gyógyszercégek eltitkolják a betegségek valódi ellenszerét, és ez egyértelműen nem csak magyar jelenség. Innen már könnyen mondhatják, akik ezt gondolják, hogy ha megjelenik egy orvosság, akkor az nagy kamu, vagy nem az igazi, mert azt nem teszik közkinccsé.

A koronavírusra visszatérve azt mondta a szociálpszichológus: mivel új betegségről van szó, ahogy haladunk előre időben, egyre többet tudunk meg róla, ebből következően viszont amit 3 vagy 5 hónapja mondtak az orvosok, az nem feltétlenül állja meg a helyét aktuálisan. A tudománynak az a természete, hogy az éppen aktuális információ alapján állít valamit, ami később akár módosulhat. Ebből egy laikus azt szűrheti le, hogy „na, pár hónapja ezt mondtátok, most meg már azt, komolytalan az egész”. Az interjú itt meghallgatható

Legolvasottabb cikkeink