• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összeomlással fenyegethet a háziorvosi rendszer?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A Jászság településein jellemzően vállalkozói formában látják el praxisukat a háziorvosok.

A közszférára vonatkozó kötelező nyugdíjazás így közvetlenül nem érinti tevékenységüket. Óriási gondot az orvostársadalom elöregedése jelent. Mivel a Jászságban jellemzően vállalkozó háziorvosok látják el feladataikat, így rájuk közvetlenül nem vonatkozik a közszférát érintő kötelező nyugdíjazás kérdésköre. Még szerencse, mert ha minden nyugdíjas korú orvosdoktort elküldenének, összeomolna a rendszer – írja a szoljon.hu portálja.

A megkérdezett települések mindegyikében a közeljövőben megoldandó feladat, de legalább is fontos téma a jelenleg praktizáló orvosuk utódjának keresése.

Szerencsére a település háziorvosa lelkiismeretesen, nagy tapasztalattal és jól végzi feladatát – mondta Dalmadi Tiborné, Alattyán polgármestere. Egyelőre el is tudja látni praxisát, igaz, már betöltötte hetvenedik évét. Előbb-utóbb megoldandó feladatot jelent a települési háziorvos majdani nyugdíjba vonulásával a praxis továbbvitele. Ráadásul ez idő szerint a doktor úr nem csak Alattyánon, de helyettesítésben Jásztelken is végzi háziorvosi feladatait – tette hozzá Dalmadi Tiborné.

Nagyközségünkben minden háziorvosi, fogorvosi és gyermekorvosi körzetben vállalkozói formában látják el feladataikat orvosaink – közölte Drávucz Katalin, Jászladány polgármestere. Háziorvosaink közül ketten, illetve egy gyermekorvosunk is betöltötte már a nyugdíjkorhatárt. Az egyik orvos pedig már be is jelentette, hogy szeretne nyugdíjba vonulni. Erre az évre azonban még vállalta a feladatokat.

A településen még nagyobb gondot jelent a védőnői szolgálat fenntartása. A három körzetre két közalkalmazott védőnő jut, közülük az egyik betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Az egyelőre kérdés, hogy lehetőség lesz-e a tovább foglalkoztatására. Ha nem, akkor mind a három körzet egyetlen védőnőre jutna, ez pedig szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná a védőnőt.

Az üresedő állásokat, az orvosi praxist folyamatosan hirdetik, de nincs jelentkező – értesült a portál.

Tari András, Jászivány polgármestere elmondta, a Jászság legkisebb településén már nagyon régóta nincs állandó orvos. Kedden és pénteken délelőtt jár át Jászapátiról egy háziorvos rendelni, a többi napon, amikor nincs rendelés, a lakosok bejárnak Jászapátira, akik ezt már megszokták az elmúlt évtizedekben – tette hozzá Tari András.

Jászkiséren a három háziorvosi körzetből kettőben a praktizáló doktorok már betöltötték a korhatárt, de egyelőre nem jelezték, hogy nyugdíjba szeretnének vonulni. Azt kértük tőlük, hogy legalább fél évvel nyugdíjba vonulásuk időpontja előtt jelezzék szándékukat az önkormányzatnak, hogy lehetőségünk legyen intézkedni utódlásukról – nyilatkozta Hajdú László polgármester.