• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Otthonszülés: mennyibe kerül, mennyire veszélyes?

Lapszemle Forrás: penzcentrum.hu

Néhány éve hatalmas port kavart a Geréb Ágnes által felkarolt mozgalom Magyarországon.

Bár a zaj némileg elült, még ma is rengeteg a bizonytalanság a témában. Legális vagy illegális az otthonszülés? Miért utasítja el a legtöbb egészségügyi intézmény és orvos? Veszélyes? Mennyibe kerül? Miért akar egy nő egyáltalán az otthonában szülni? Schanda Mónikával, független bábával erről beszélgetett a penzcentrum.hu portálja.

Pénzcentrum.hu: Mikor találkoztál először az otthonszüléssel, miért választottad ezt a hivatást?

Schanda Mónika: Eredetileg közgazdász vagyok, a '80-as évek elején végeztem. Öt évig dolgoztam a külkereskedelemben, aztán megszülettek a gyerekeim, és ez mindent megváltoztatott. Egyrészt nagyon sokáig - 15 évig - otthon voltam. Ezalatt a közgazdász szakma kiment alólam, hiszen ez volt a rendszerváltás időszaka. Másrészt a gyerekek kapcsán elkezdtem önismerettel foglalkozni. Gordon-tréningekre jártam, instruktor lettem, majd a tanfolyamon megismertem egy dúlát (asszonytársi segítő, aki a szüléseknél részt vesz, mint laikus – a szerk.). Akkor hallottam erről először, s ez a hölgy biztatott arra, hogy menjek el az Alternatal Alapítványhoz. 2000-2001-ben hirdettek dúlaképzést, amelyen részt vettem. Ez nem jelentette azt, hogy az ember automatikusan szüléshez kerül, mert elsősorban kórházi dúlákat képeztek.

Évekig nem voltam szülésnél, míg 2003-ban Geréb Ági elhívott az első otthonszüléshez. Közben 2002-ben beiratkoztam a szülésznőképzőbe, ami egy nagyon speciális képzés volt. A debreceni egyetem hirdette meg, és nem kellett hozzá semmilyen egészségügyi előképzettség. 2002-től 2005-ig, amíg a főiskolára jártam, párhuzamosan jártam a kórházi gyakorlatokra és otthonszülésekhez is. Hamar megtapasztaltam a különbségeket. Ma Magyarországon csak 12 órás műszakban lehet szülésznőnek lenni, ezt a tempót fizikailag nagyon nehéz bírni. Másrészt a szülés egy nagyon bonyolult, és jórészt lelki folyamat, abban sokszor részt venni nagyon igénybe veszi az embert lelkileg. Ha nincs közben pihenő, egyik szülés jön a másik után, nagyon hamar bekövetkezik a megcsömörlés. Döbbenetes volt tehát a különbség, így hamar egyértelművé vált számomra, hogy otthonszülésekhez szeretnék majd járni. Az sokkal közelebb került a szívemhez.

Pc: Az otthonszülés mozgalmát sokan még ma is a Geréb Ágnes körül kialakult zavaros helyzettel azonosítják. Mit lehet tudni a mozgalom kezdeteiről?

S. M.: Ági teljes nyíltsággal és őszinteséggel kezdte ezt el, próbálta elérni az engedélyezett voltát, ami nem sikerült, mert nem volt meg hozzá a törvényi háttér. Sajnos úgy tűnik, hogy az ő áldozata kellett ahhoz, hogy egy olyan erős mozgalom és nyomás szülessen, amire a jogalkotó végre úgy döntött, hogy meghozza a jogi háttérszabályozását. Biztos, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy nemzetközileg is ismertté vált a probléma, és nemzetközi nyomás is nehezedett a jogalkotóra.

Pc: Nyugaton ez hogyan működik, ott megoldott ez a probléma?

S. M.: Sok helyen igen. Angliában például egyrészt vannak önálló bábapraxisok, másrészt vannak olyan bábák, akik a kórházak alkalmazottai, és a kórház területéhez tartozó otthonszüléseket is segítik.

Pc: Jogi értelemben jelenleg mi az álláspont az otthonszüléssel kapcsolatban Magyarországon - legális vagy illegális?

S. M.: Legális, a 35/2011. kormányrendelet szabályozza, s határozza meg a feltételeit. A bábapraxisnak például valamilyen vállalkozási formában kell működnie, de meg van határozva az is, hogy milyen végzettséggel kell rendelkeznie a szülésznőknek. Valamint azt is előírják, hogy kiknek az otthonszülésében lehet egyáltalán közreműködni.

A teljes interjú