• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összeomlik a gyógyszerellátás?

Lapszemle Forrás: Népszava

A kényszerspórolás áldozatai pedig minden eddiginél durvábban a betegek lehetnek.

A Népszava értesülései szerint az Orbán-kormány ezen a héten tárgyal másodszorra, így várhatóan dönt is a gyógyszerkassza újabb megszorításairól. Az újabb forráskivonás után semmiképpen sem lesz tartható az a fajta kormányzati kommunikáció, mely szerint a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása nem jár együtt a lakossági terhek növekedésével. A mostani intézkedéseknek ugyanis már kizárólag a "többet fizető betegekkel" lehet fedezete – olvasható a Népszava – online oldalán.

Mint ismert: a Széll Kálmán Tervben foglaltak szerint 2012-13-ben összesen 120 milliárd forinttal kell csökkenteni az egészségpénztár gyógyszerár-támogatásra szánt keretét. Ebből idén első lépésként 83 milliárdos kivonást hajtottak végre, így 2012-ben már csak 219 milliárd forint fordítható a medicinák ártámogatására, amit jövőre újabb 37 milliárdos kasszacsökkentés követ. Azonban a központi költségvetés problémái miatt most újabb lépésre készül a kabinet, így gyógyszerkiadások további csökkentését tervezik. Így a 100 milliárdos támogatáscsökkentésen felül még idén 10 milliárdos lefaragásról dönthet a kormány a héten. A várható megszorítást a napokban el is ismerte a nemzetgazdasági tárca egyik helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A kasszából kicsikarni akart újabb összegekkel egyébként nem állnak meg 10 milliárdnál, jövőre ennél is többet, a lap információi szerint további 30 milliárd forintot vennének el. Így az Orbán-kormány elképzelései szerint jövőre már legfeljebb 140 milliárd forintot lehetne a gyógyszerszedésre kényszerülő betegek segítésére fordítani.

A kiszivárgott tervek szerint például minden vényköteles orvosságra kiterjesztené a kabinet a jelenleg a 100 százalékos támogatottságú gyógyszereknél kötelező 300 forintos receptdíjat. De az is felmerült, hogy kötelezően csökkentetnék azoknak a készítményeknek az árát, amelyek legalább tíz éve forgalomban vannak Magyarországon, s az elképzelések között szerepel az is, hogy - szintén 300 forintos - dobozdíjat vezetnek be.