• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Összeomlóban a kontaktkutatás

Lapszemle 2020.10.14 Forrás: valaszonline.hu
Összeomlóban a kontaktkutatás

Több aktív fertőzöttről tudunk, mint ahányan karanténban vannak.

Hiába dönt csúcsot a fertőzöttek száma, hétről hétre kevesebben vannak karanténban: már annyian sincsenek, mint amennyi aktív fertőzőt a járványügyi hatóság nyilvántart. A különbség napról napra nő, hétfőn már az ötezret is meghaladta. Mindez arra utal, hogy összeomlóban van a kontaktkutatás és a magyar hatóság korábbi szigorú karanténpolitikája - írja a válaszonline.hu.

Október negyedikén fordult elő először, hogy több aktív fertőzöttet tartottak nyilván Magyarországon, mint ahány embert hatósági házikaranténra köteleztek. Hétfőn már 5341-gyel több koronavírusost tartott nyilván a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja, mint hatósági zárlat alatt levőt. A mutató két jelenségre világít rá: a kontaktkutatás összeomlására és arra, hogy a koronavírusból nem olyan egyszerű felgyógyulni. Még egy enyhe eset is hosszú hetekre kieshet a munkából.

A karanténban levők száma szeptember elsejétől nőtt meg ugrásszerűen, ez érthető is, hiszen több lett a pozitív eset, és a kormány a külföldről hazatérőket 14 napi vesztegzárra kötelezte. A szabályt szeptember végén módosították, tíz napra szűkítve a karanténban töltendő időt. 

A hatósági zárlatban levők száma szeptember 18-ig meredeken nőtt, azóta viszont jelentősen csökken. Szeptember közepén 29 ezer ajtón volt piros tiltó felirat, most hétfőn 21 500-on. Nyilván kevesebben tértek haza külföldről, vagy megtanulták, hogy az első tesztet kint kell elvégeztetni, a másodikat pedig itthon, és így gyorsan szabadulhatnak. Közben a legtöbb új esetet éppen most szombaton, pénteken és hétfőn találták, emiatt meg kellett volna ugrani a karanténban levők számának is. Ám ez elmaradt.

Mondhatjuk, hogy azért nincs több hatósági zárlatban lévő, mert közben 14 napról 10 napra csökkentették az itthoni kontaktok számára is a vesztegzár időtartamát. Ám ezt a hatást kiolthatta, hogy korábban két negatív teszttel ki lehetett váltani a karantént, most viszont minden kontaktszemélynek ki kell várni a tíz napot. 

A járványügyi hatóság szerint hétfőn 27 ezer aktív fertőzött volt Magyarországon (9 ezer a fővárosban és 17 ezer vidéken), ebből következően karanténban is legalább ennyi, vagy ennek többszörösének kellene lenni. Csakhogy ötezerrel kevesebb van.  

Pedig Magyarország hivatalosan továbbra is szigorú karanténpolitikát folytat, és minden személyt tíznapos kényszerpihenőre küldenek, aki egy fertőzöttel közeli kontaktusba került a tünetek kezdetét megelőző két naptól számítva. Szoros kontaktnak minősül mindenki, akivel egy háztartásban él, az összes ember, akivel kezet fogott, 15 percnél többet töltött el együtt zárt helyen két méteres távolságban (például együtt ebédeltek, autóban egymás mellett ültek).

Magyarországon az átlagos háztartásnagyság a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 3,4 fő, ezért egy pozitív teszt miatt legalább három embert kellene karanténba helyezni. Ám aki iskolába jár, dolgozik, baráti vacsorán vesz részt, társaságban meccset néz, lakodalomba vagy osztálytalálkozóra megy, ennél sokkal több emberrel tölt együtt 15 percet. Hogyan lehetséges mégis, hogy a karanténban levők száma nem többszöröse az aktív fertőzöttekének, hanem még kisebb is?

Feltettük a kérdést az operatív törzsnek, de lapzártánkig nem válaszoltak. Háttérbeszélgetéseink és saját számításaink szerint két ok játszhat közre: egyrészt elégtelen a kontaktkutatás, emellett a járványügy nem biztos, hogy valóban az aktív esetek számát közli aktív esetként. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink