• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összevonnák a kórházi laborokat

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A szakma szerint több pénz kellene a vizsgálatokra.

A kórházi laboratóriumok számának jelentős csökkentését tervezi az egészségügyi államtitkárság, mert ettől hasonló megtakarítást vár, mint a kórházak központosított gyógyszerbeszerzéseitől. A laborszakma képviselői szerint viszont a vizsgálatokra rendelkezésre álló forrásokat kellene növelni, mert az egy évtizede változatlan nagyságú keretből nem futja az összes életmentő kezeléshez szükséges modern vizsgálatra – írja a Világgazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint jelenleg 242 szolgáltató végez laboratóriumi tevékenységet, ezek 80%-a állami vagy önkormányzati fenntartású, 15 százaléka magáncégé, a fennmaradó 5 százalékot pedig egyéb (nonprofit) szervezetek működtetik.

Az OEP finanszírozta laborszolgáltatás a legtöbb helyen veszteséges, a kassza ugyanis zárt, az egy évre rendelkezésre álló összeget 12 hónapra elosztják, ráadásul minden labornak van egy teljesítményvolumen-korlátja, az e fölött végzett tesztekért csak a rendes ár töredékét kapják.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) elnöke, Kovács L. Gábor a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: Magyarországon évente mintegy 180 millió laborvizsgálatot végeznek, ezek 80%-át járó betegeknél.

A laborszakma képviselői szerint a sok feleslegesen megkért vizsgálat mellett - financiális korlátok miatt - a szakmailag szükségesnél lényegesen kevesebb valóban indokolt tesztet végeznek, nagyrészt azért, mert a járóbeteg-vizsgálatkéréseket nem ellenőrzi senki.

Az évek óta változatlan nagyságrendű finanszírozás növelését szorgalmazza Kappelmayer János professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Laboratóriumi Tagozatának elnöke is. Szerinte a szakma fejlődését jelentősen visszaveti Magyarországon az alacsony és korlátozott finanszírozás. „Még akár tíz évvel ezelőtt is sok olyan betegségbe gyakran belehaltak az emberek, amelyek ma jórészt gyógyíthatók.

Ilyen például a gyermekkori leukémia, amelynek kezeléséhez azonban szoros és rendkívül költséges laboratóriumi kontroll mellett alkalmazott gyógyszerek kellenek. A laborkasszán belül arányait tekintve sokkal többet kellene költeni ezekre a drága molekuláris diagnosztikai tesztekre, ám a restrikciós gondolkodás ezt nem teszi lehetővé" – jelezte a professzor.