• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Ostobaság, öngól" a kormány fenyetőzése

Lapszemle 2023.04.06 Forrás: hvg.hu
„Ostobaság, öngól

A megfenyegetett háziorvosok pedig semmilyen jogviszonyban nem állnak az OMSZ-szal, szerződés nélkül pedig nem lehet számonkérni rajtuk semmit.

Jogszerűtlenül fenyegeti a kormányhivatal pénzbírsággal és a működési engedélyük bevonásával a háziorvosokat. Takács Péter államtitkár hiába hivatkozik az ügyeleti munkáról szóló jogszabályra, a Magyar Orvosok Szakszervezetének jogász végzettségű alelnöke szerint jogi ellentmondás áll fenn, írja a hvg.hu. 

Súlyos pénzbírság, és akár a működési engedély visszavonása lehet a következmény. Takács Péter egészségügyi államtitkár egy jogszabályra hivatkozva nemrég azt állította, hogy az állam kötelezheti is a háziorvosokat az előírt havi két ügyelet vállalására.

Ezt a kényszerítést azonban egy jogi ellentmondás teszi lehetetlenné, így látja Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) orvos és jogász végzettségű alelnöke, mivel a jogszabályban szereplő és a szabálysértéssel vádolt jogalany nem egyezik. „A jogszabály a háziorvosoknak – mint természetes személyeknek – ír elő kötelező ügyeletet, a kormányhivatal azonban cégeknek küldte ki a jogszabálysértésről szóló határozatot” – mondja, utalva azokra a háziorvosokra, akik társas vállalkozás formájában tevékenykednek.

A szakszervezeti alelnök szerint ebből következően a fenyegető határozat jogellenes. „A jogszabály ugyanis senkinek a kft-jét vagy bt-jét nem kötelezi semmire, így szankcionálni sem lehet azokat” – teszi hozzá Daróczy-Gaál. A megfenyegetett háziorvosok pedig semmilyen jogviszonyban nem állnak az OMSZ-szel, szerződés nélkül pedig nem lehet számonkérni rajtuk semmit – véli a szakember. Szerinte ez olyan, mintha egy magáncég alkalmazott buszsofőrjeit az állam arra kényszerítené, hogy havonta kétszer dolgozzanak be a BKV-nak, mert kevés a buszvezető. A MOSZ vezetője ennek alapján azt állítja, hogy jogszerűen nem érheti szankció azokat a háziorvosokat, akik nem akarnak szerződni az OMSZ-szel, de pertársaságba sem lépnének be.

További részletek a hvg.hu cikkében.