• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ősztől megszűnhet a papír alapú recept

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Korainak tartják egyes somogyi orvosok az e-recept novemberi bevezetését, van, aki szerint nem mindenütt adottak a technikai feltételek.

Azonban a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az Orvosi Kamara somogyi elnöke is üdvözli a változást, amellyel csökkennek a papírhalmok. Kaposvári gyógyszerészek is jónak tartják az új rendszert, így ugyanis eggyel több hibalehetőség esik ki a receptfelírás és kiadás folyamatából. Ősztől elvileg már nem kapunk rózsaszín vényt az orvostól, ha valamilyen betegségre gyógyszert írt fel. A papíralapú recepteket úgynevezett e-recept rendszer váltja. Ennek köszönhetően már a felírás pillanatában látni fogják a gyógyszerészek, milyen gyógyszert kér az orvos betegének – olvasható a sonline.hu portálján.

Dús István, a Magyar Orvosi Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke szerint, a technikai feltételek adottak a váltáshoz. De vannak, akik idegenkednek a virtuális vények bevezetésétől.

Összességében jó a változás. Így értékelte dr. Dús István az e-recept rendszerét. A beteg életútja, vizsgálatai egy helyen jelennek majd meg a recept mellett, átláthatóbb lesz. Azonban teljesen nem tudnak majd elszakadni a hagyományos receptektől, hiszen ügyeleti időben, háznál ellátott beteg esetében muszáj lesz kézzel felírni az orvosságot – tette hozzá dr. Dús István.

Dr. Halász Péter András bárdudvarnoki háziorvos úgy gondolja: a technikai háttér nem megfelelő, hiszen internet szolgáltatás híján sérülhet a betegellátás. Az pedig előfordul, hogy a világháló nem elérhető, az elektronikus receptfelíráshoz fix, megbízható internet elérésre van szükség – mondta a háziorvos.

Győrbíró László, a kaposvári Szigethy Gyula Gyógyszertár vezetője szerint, kevesebb lesz a hibalehetőség novembertől az e-recept bevezetésével.

Nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerész félreolvassa a felírt készítmény nevét – mondta a szakember. Hozzátette: ebben a patikában már most is egy automatizált rendszeren keresztül működik a gyógyszerkiadás. A leolvasott vonalkód alapján egy robot adja ki a patikusoknak a készítményeket, a jövőben azonban a gyógyszerészeknek csak le kell ellenőrizniük megfelelő készítményt adott-e ki a gép.

Legolvasottabb cikkeink