• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Öt ország, ahol nyerésre állnak a Coviddal szemben

Lapszemle 2021.03.13 Forrás: index.hu
Öt ország, ahol nyerésre állnak a Coviddal szemben

Öt olyan ország, amely többé-kevésbé meg tudta őrizni a normalitást, ahol az élet a megszokott kerékvágásban halad a maga útján.

Tajvan, Új-Zéland, Dél-Korea, Japán, Finnország. Látszólag nincs semmi közös bennük, talán csak egyvalami: mind az öt ország nyerésre áll a Covid–19-cel több mint egy éve vívott idegőrlő és másutt jobbára sikertelen küzdelemben. Illetve mégis megtalálható a közös nevező, ami talán még a pénznél is fontosabb: a fegyelmezettség - írta az index.hu.

Nincs még egy olyan ország a Földön, ahol annyian haltak volna bele a Covid–19 okozta fertőzésbe, mint az Egyesült Államok, miközben Európában Nagy-Britannia áll e kétes értékű rangsor élén. És miközben a „fejlett Nyugat” roskadozik a pandémia csapásai alatt, akad öt olyan ország, amely többé-kevésbé meg tudta őrizni a normalitást, ahol az élet szinte megmagyarázhatatlan módon a rendes, megszokott kerékvágásban halad a maga útján. Ezek egyike, ha úgy tetszik, a Covid–19 elleni küzdelem eminense a nagyokosok által leszólt Új-Zéland – derül ki az El Mundo összeállításából. 

Európa és Ázsia között hatalmas kulturális és szokásbeli különbségek léteznek. A Covid–19 elleni küzdelemnek alkalmazkodnia kell a helyi körülményekhez, nincs általános recept. Mégis, néhány alapvető dolog nem hiányozhat. Ezek: gyors reagálás, határozott döntések, gondos végrehajtás, az erőforrások igazságos és észszerű elosztása, az információk és az elvek tökéletes átláthatósága.

Csen Si-csung, Tajvan egészségügyi minisztere küldte el ezeket a mondatokat e-mailben az El Mundo szerkesztőségének, egy olyan országból, amelynek 23 millió lakosa van, és ahol egészen hihetetlen módon mindössze tíz halálesetet, továbbá alig ezer, a koronavírus számlájára írható fertőzést jelentettek a járvány kirobbanása óta eltelt időben. És mindezt úgy, hogy nem volt szükség lockdownra, az élet többé-kevésbé haladt a megszokott kerékvágásban. A kulcsszavak: elővigyázatosság, gyors válasz a problémákra, hatékonyság és előrelátás.

És ami a mortalitási adatoknál is hihetetlenebb: a tajvani gazdaság, ahelyett, hogy összezsugorodott volna, 2020-ban 2,98 százalékkal még növekedett is. 2003-ban már meg kellett küzdenünk a SARS vírussal, és az ebből nyert tapasztalatokat most sikerrel fel tudtuk használni  – tette hozzá Csen Si-csung

Caj Ing-ven tajvani elnök asszony kormánya három pillérre építette a védekezést. Az első a roppant szigorú határvédelem, aminek különösen azért van óriási jelentősége, mert a szigetet csupán egy keskeny tengerszoros választja el Kínától, ahol a járvány kirobbant. Csak negatív PCR-teszt birtokában lehet belépni az országba, és még így is karantén vár a beutazókra.

A második a különlegesen alapos monitoringrendszer, amellyel felderítik a pozitív eseteket, és lenyomozzák a kontaktokat. A karanténszabályokat megszegőkre pedig hatalmas pénzbírságokat szabnak ki. Továbbá azonnal és hiteles módon informálják a lakosságot az esetszámról, ilyetén módon fenntartva a közbizalmat. 

A harmadik pillér az amúgy is roppant fejlett tajvani egészségügyi rendszer további fejlesztése. Középtávon a nyájimmunitás a cél, ami a lakosság 65 százalékának beoltásával érhető el. Összesen 30 millió adag vakcinát vásárolnak, AstraZeneca- és Moderna-gyártmányokat. További országok, további elképesztő eredmények a cikkben

Legolvasottabb cikkeink