• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Otthagyott csecsemők

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Az ország keleti régióiban egyre több újszülöttnek a kórházból egyenesen nevelőszülőkhöz vezet az útja.

Mert e babák többsége otthon – már ha a vályogviskókat annak lehet nevezni – nem számíthat tiszta kiságyra, sokkal inkább ittas szülőkkel találkozhat – írja a Szabad Föld – online.

Kongresszusra készülődve nézett szembe a megdöbbentő ténnyel dr. Nagy Gábor szülész-nőgyógyász, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház orvos-igazgatója. „Bababarát kórházukból" egyre több újszülöttet nem adhatnak haza, számuk 2011-ben már negyven felett járt. Mindeközben pedig az észak-magyarországi régióban – ahogyan országosan is – évről évre kevesebb gyerek születik.

Nos, nem a területi védőnők, gyámhatóságok, gyermekjóléti szolgálatok bizonyultak túlságosan szőrös szívűnek: ők csupán jelezték a kórháznak, kik azok a csecsemők, akik a nyomorúságos lakhatási körülmények vagy éppen szüleik életvitele miatt nem térhetnek haza. Sok anyuka már a hatodik-nyolcadik gyermekét szülte, amikor szembesült a döntéssel – mondja az igazgató. Viszont lemondani szinte senki nem hajlandó a gyermekéről, hogy örökbe adható legyen – nyilatkozta dr. Nagy Gábor.

A szakember elmondta: a szülők úgy hiszik, majd csak jobb lesz, ám általában nem így történik. Pedig ha e csecsemők nevelőszülőkhöz kerülnének, esélyt kaphatnának egy reménytelibb életre.

A faliújságunkon rendszeresen feltüntetem a haza nem vihető babák névsorát – fűzi hozzá Bálint-Mikes Dóra, aki védőnő a kórház szülészetén. Országszerte rengeteg az olyan házaspár, akik évekig állnak sorba adoptálható babákért. Folyvást érdeklődnek, telefonálnak, s ha új baba kerül a listára, futótűzként terjed a híre.

A törvényhozóknak érdemes volna a gazdasági helyzet romlására és az örökbefogadási törvény felpörgetésére fókuszálniuk, hogy az újszülöttek minél előbb szerető családokba kerülhessenek. Páran a szülés után – akik között van többgyermekes anya és 15 éves kamaszlány is – rögtön lelépnek a kórházból, mikor meglátják a nevüket a faliújságon. Maradhatnának, szoptathatnának, de nem akarnak kötődni a kicsihez.

Tóth Zsuzsa, a Miskolci Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatának vezetője szerint a csecsemőotthon létszáma jó egy éve már csak beteg, fogyatékos újszülöttekkel bővül, az egészséges picik szinte mindegyikét nevelőszülőkhöz adják. Csupán 10-15 százalékuk kerül vissza eredeti szüleihez.

Ami az örökbefogadást illeti: ehhez a lemondó nyilatkozaton kívül az is kell, hogy a vér szerinti szülő hat hónapig ne látogassa a gyerekét.

Nagy doktor úgy összegez: hiányolja a tudatos családtervezést, a terhességmegelőzést, de ha a nők a megfelelő ismeretek birtokába is jutnak, gyakran nincs pénzük a fogamzásgátlók kiváltására.

Annak eldöntésére, hogy lemondanak-e az újszülöttről, 30 nap gondolkodási idő áll rendelkezésükre. Volt, aki a huszonkilencediken táncolt vissza. Szerencsére, teszi hozzá dr. Nagy Gábor, aki mint mondja: mert családpárti, mert úgy véli, még az időnként spicces apa mellett is jobb, mint az állami intézetekben.

Akad persze meseszerű történet is – folytatja a doktor: egy házaspár – akikről ezt soha nem feltételeztük volna – végül is úgy összekapta magát, hogy büszkén hazavihette a kisbabáját.

Legolvasottabb cikkeink