Ha bízhatunk benne, hogy a mástól kapott otthon sütött étel biztonságos, higiénikus körülmények között készült, nem kell aggódnunk.
Felmerülő kérdés idén nem sodorjuk-e veszélybe szeretteinket otthon sütött mézeskaláccsal, puszedlivel, egyéb házi finomságainkkal? Összességében ha teljesen egészségesek vagyunk és vigyázunk a higiéniára, nem kell az ilyen ajándékok miatt aggódni, de azért érdemes beszélni a kérdésről és a szokott előírásokat észben tartani - írta a pénzcentrum.hu.
Veszélyes-e most karácsonykor otthon készült sütit ajándékozni? A HuffPost próbálja megnyugtatni az aggódókat, a nekik nyilatkozó két szakértő szerint, ha odafigyelünk, nem lesz baj. Így ha teljesen egészségesek vagyunk, nem érezzük magunkat kicsit sem betegnek (nem köhögünk, nem tüsszögünk), rendesen, alaposan kezet mosunk előtte, tiszta eszközökkel és fertőtlenített felületen dolgozunk, akkor nyújthatjuk azt a mézeskalács-tésztát - írták.
A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy bár alapvetően nem bizonyított, hogy a koronavírus ételeken át terjedne, kérdezzünk rá előtte a rokonoknál, és ha aggódnak, ne erőltessük ezt a fajta ajándékot. Emellett tényleg fontos hangsúlyozni, hogy ha nem vagyunk jól, akkor ezt idén engedjük el. Ha nem is magáról a süteményekről, de annak a csomagolásáról tényleg továbbadhatunk egy esetleges vírust.
Például ha a megajándékozott a szeméhez-arcához nyúlkál miután átvette, amit még mindig sokan akaratlanul megteszünk, bármennyire is tudjuk, hogy nem biztonságos.
A megszólaló szakértők szerint, ha bízhatunk benne, hogy a mástól kapott otthon sütött étel biztonságos, higiénikus körülmények között készült, nem kell aggódnunk. "Ha valakinél gyanús, hogy nem a megfelelő módon áll az ételek biztonságához, jobb, ha nem esszük meg, amit tőle kaptunk" - mondja Tamika D. Sims, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációjának vezető igazgatója. Óvintézkedések a cikkben