• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötven éve dolgozik az almáskamarásiakért dr. Simondán György

Lapszemle 2023.08.08 Forrás: beol.hu
Ötven éve dolgozik az almáskamarásiakért dr. Simondán György

"Volt olyan betegem, akinek a gyermeke nálam szült. Ez három generáció". Ötven éves családorvosi munkájáról mesélt a hét embere.

Dr. Simondán György békéscsabai középiskolásként úgy gondolta, vadászpilóta lesz. Ám az alkalmassági vizsgán szembesítették azzal, hogy más pályát kell választania. Egy diákcsíny során társát némi kis sebészeti beavatkozásban, ellátásban részesítette, amikor cimborája felkiáltott: te orvos leszel! Valahogy így kezdődött ez a félévszázados, de még ennél is hosszabb s gazdag életpálya, melyről a beol.hu-nak mesélt a gyógyító abból az alkalomból, hogy őt választották a hét emberének.

Eltöltött majd' egy évtizedet Gyulán, s  csak azután került Almáskamarásra. Mikor és mi volt a motiváció?

– Sebész szakorvosként dolgoztam Gyulán, akkoriban nagyon sokan voltunk az osztályon. Görhöny Gergely kollégám Almáskamaráson helyettesített, mert sok éve nem volt állandó orvosa a falunak. Látogatóba mentünk, térképen néztük, merre kell elfordulni, hogy megtaláljuk a települést. A feleségem, amikor meglátta az orvosi szolgálati lakást, azt mondta, jöjjünk ide. Akkor már volt két kicsi gyermekünk is.

Jó döntés volt? Mi fogadta?

– Rettenetes körülmények voltak Gyulához képest. Minimális infrastruktúra volt, falusi árnyékszékre jártak ki a betegek, a lakásunk is sokszor szolgálta a gyógyító munkámat. Nem voltak járdák, utak, három Trabantot „elfogyasztottam” néhány év alatt. Előfordult, hogy a sárból traktor húzott ki. De ezzel kellett együtt élni. Elfogadtam, tettem a dolgomat. Rengeteget dolgoztam. Nem csak háziorvosként. Vegyes körzetem volt, a gyermekek ellátása is az én feladatom volt, de ha kellett, fogat is húztam, levezettem szülést. Akkoriban többen voltak az almáskamarásiak 1600 főnél is. Ezek mellett bejártam Mezőkovácsházára. Ott a rendelőintézet sebészeti szakrendelését vezettem; dolgoztam igazságügyi orvoszakértőként, szakterületem a testi sérülések és az alkoholos befolyásoltság meghatározása volt; a medgyesegyházi központi orvosi ügyelet megalakulásakor az ügyeletvezető főorvosi teendőket is elláttam. Volt olyan, hogy 600 órát ügyeltem egyfolytában. A sok munkának meg is lett az eredménye: szívműtét...

Nem fordult meg a fejében, hogy váltson?

– Két lehetőségem volt: vagy itt maradok, vagy visszamegyek a sebészetre. Nem akartam én más lenni, a dolgomat akartam jól végezni. Ezért számos képzést elvégeztem, dr. Katona András és dr. Márk László kardiológus főorvos kollégáim munkacsoportjába bekapcsolódva számos tudományos közleményünk jelent meg a zsíranyagcsere és a szív-érrendszer megbetegedések közötti összefüggés vonatkozásában. E témakörben a Magyar-Amerikai Orvosszövetség sarasotai kongresszusán tartottam angol nyelvű előadást. Jártam Kanadában, a torontói kórházban továbbképzésen.

Ma már valóban sokszínű az ellátás a háziorvosi rendelőben. Itt, ahol továbbra is vegyes a praxis, sokszoros a gyógyító felelőssége. Hány generáció nőtt fel az elmúlt 50 év alatt?

– Volt olyan betegem, akinek a gyermeke nálam szült. Ez három generáció.

Legolvasottabb cikkeink