• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ötven évig gyógyított

Lapszemle Forrás: veol.hu

Egy élet munkája segítette ahhoz, hogy doktor úrból Guszti bácsi legyen.

Dr. Hevesi Gusztáv ötvenegy évig gyógyította a Zircen és környékén élő betegeket, múlt év december 31-én, hetvenhét esztendősen végleg nyugállományba vonult. A korszak, amit átélt, ma már történelem, személyes élete ennek csak egy nagyon kis szeletét jelentette. A fél évszázadra visszatekintve egy olyan sorsba pillanthatunk bele, ahol a mozgatórugót mindig az emberség jelentette. Akkor is, mikor Pécsett egyetemistaként belesodródott az '56-os forradalomba, és akkor is, amikor csapvíz és WC nélküli helyiségekben rendelt – írja a veol.hu portálja.

Akkoriban, mikor a mentők kiérkezési ideje még gyakorta elérte az egy órát is, a körzeti orvosnak egészen másfajta munkát kellett végeznie az életmentés nem egy esetben kizárólag rajta múlott.
Első generációs orvos - ezt is leíró tényként közli, nem büszke rá, sem előnyt, sem hátrányt nem jelentett neki. Viszont ma már a családban - oldalágon - több orvos is van, akik számára ő is mintát, modellt jelentett – húzza alá a portál.

Munkáját Zircen kezdte, ahol két év után kinevezték a III. számú körorvosi körzetbe körzeti orvosnak. Az Erzsébet Kórház orvosairól hosszan, részletesen beszél, ha rajta múlna, a saját életéről szóló írást szinte kizárólag a nagy elődök méltatásával töltenénk ki: Lux Sándor igazgató úrról, aki balkezessége ellenére kiválóan sebészkedett, Varga Endre doktorról, aki a belgyógyász, labor- és röntgenfőorvosi tisztséget is ellátta egyben, de leginkább Semmelweis Ferencről, akinek nagybátyja volt az Erzsébet Kórház első igazgatója, és aki vérági rokona lehetett a nagy Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének.

Nagy változást jelentett pályájában és az életében, hogy - egy súlyos betegség után - elvállalta a környék termelő- egységeiben az üzemorvosi megbízatást. Hozzávetőlegesen két évtizedig ez töltötte ki az életét, a szó szoros értelmében, mert az üzemorvosi szolgálatot a semmiből kellett létrehozni. Miután kialakították a rendszerét és kiválóan működött, 1992-ben központilag megszüntették. Négy és fél évre volt ekkor a nyugdíjkorhatártól Hevesi doktor, és újra háziorvosságot vállalt.

Már éppen nyugdíjba ment volna, mikor az unióba lépésünk miatt arra kötelezték az országot, hogy ismét hozzák létre az üzemorvosi szolgálatot, igaz, új néven. Felkérték ennek a vezetésére, amit el is vállalt, majd végzett is 17 évig.
Arra büszke vagyok – mondja –, hogy egyetlenegy napot nem hiányoztam ebben az időszakban úgy, hogy az ne le lett volna fizetett szabadság. És még valamire büszke. Arra, hogy amiként idős korára szeretve tisztelt példaképe, dr. Semmelweis Ferenc a helyiek szemében Feri doktor lett, úgy ő mára megkapta a zirciektől a Guszti bácsi titulust – emeli ki a portál. A teljes interjú a veol.hu portálján olvasható!