• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ötven évvel ezelőtt is tudta, orvosként akar segíteni

Lapszemle 2019.09.24 Forrás: teol.hu
Ötven évvel ezelőtt is tudta, orvosként akar segíteni

A jelenlegi orvostudomány egyik legnagyobb kihívása, hogy a gyógyulással kapcsolatos hiedelmeket, téveszméket eloszlassa.

– Minden orvosban megvan a késztetés, hogy meghallgassa az emberek testi-lelki problémáit, és segítsen rajtuk – mondta dr. Harangi Ferenc, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, aki a városnapi ünnepségen Tormay Károly kitüntetést vehetett át - számolt be róla a teol.hu.

– Minden orvosban megvan a késztetés, hogy meghallgassa az emberek testi-lelki problémáit, és segítsen rajtuk. Enélkül nem is érdemes belevágni. Emberekkel foglalkozni ugyanakkor összetett, nehéz feladat, de éppen ez a kihívás adja az orvosi hivatás szépségét, vonzerejét. Az pedig többnyire menet közben alakul ki, hogy végül milyen szakterületet választ valaki – vallja dr. Harangi Ferenc.

Egy biztos, teszi hozzá, ahhoz, hogy valaki kitűnő munkát tudjon végezni, a gyakorlati ismeretek gazdagításán túl a legfrissebb elméleti tudásban való elmélyülésre is szüksége van. Az orvostudomány minden szakterülete, beleértve a gyerekgyógyászatot is, folyamatosan változik, fejlődik. Osztályvezetőként ezért mindig arra törekedett, hogy kollégái megismerjék a legújabb eljárásokat, kutatási eredményeket, vagyis naprakész tudással rendelkezzenek a saját szakterületüket érintően. Maga is tart fiatal orvosoknak, háziorvosoknak továbbképzéseket, de az ápolók és más szakdolgozók ismeretbővítését is segíti.

Dr. Harangi Ferenc úgy látja, hogy a jelenlegi orvostudomány egyik legnagyobb kihívása, hogy a gyógyulással kapcsolatos hiedelmeket, téveszméket eloszlassa.

– Mi, gyermekgyógyászok gyakran szembesülünk azzal, hogy a szülők, ha a gyermeküknek bármilyen panasza van, első körben az interneten tájékozódnak. Amit ott találnak, persze nem minden esetben egyezik meg az orvos által adott szakvéleménnyel. Ilyenkor igyekszünk megértetni velük, hogy miről is szól az adott betegség, miért fontos az alapos kivizsgálás, és milyen eljárással orvosolható a leghatékonyabban. Úgy tapasztaltuk, ha megértik, hogy mit és miért csinálunk, a szükséges kezelést is jobban elfogadják – mondta az osztályvezető-főorvos.

Legolvasottabb cikkeink