• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Óvatosak az üdítőkkel az amerikai orvosok

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Már az Amerikai Orvosszövetség (AMA) vezető testülete is napirendre tűzte az élelmiszerek megadóztatásáról szóló kérdést.

Az AMA korábban távol tartotta magát a véleménynyilvánítástól az ügyben, hogy a cukrozott üdítőitalok megadóztatásával kell-e fölvenni a harcot a népbetegségnek számító elhízás ellen, most azonban legalább egymás közt megtárgyalta a dolgot a szövetség mintegy 300 delegátusa, és arra jutottak, hogy nem támogatják ezt a fajta adóterhet.

Az AMA delegátusai nem biztosak abban, hogy e termékek megadóztatása megfelelő megoldás lenne és többet akarnak tudni a különféle édesítőszerekről, illetve azok egészségügyi hatásáról − nyilatkozta az ABC tévécsatornának a szövetség egyik vezetője, hozzátéve, hogy jövőre tesznek le az asztalra egy jelentést a témában. (Az AMA egyes tagjai ugyanakkor azt is felvetették, hogy az adóztatott termékek körét ki kellene terjeszteni a gyümölcslevekre, a magas kalóriatartalmú italokra és a mesterséges édesítőszerekre is.)

Ezzel együtt az USA egyre több állama készül arra, hogy − szigorúan a polgárok egészségének védelmére, illetve az elhízás elleni harcra hivatkozva − megadóztassa a cukros üdítőket. Két évvel ezelőtt már a szövetségi államok többségében volt ilyen teher, sőt akkor komolyan felmerült egy szövetségi üdítőadó gondolata − ezt végül elvetették. Legutóbb idén tavasszal Illinois törvényhozói vetették fel, hogy unciánként egy cent többletterhet rónak ki a legártalmasabb innivalókra, noha nagyjából akkoriban jelent meg egy olyan jelentés, amely alapjaiban kérdőjelezte meg az egésznek az értelmét. Az USA mezőgazda-sági minisztériumának egy konferenciáján ismertették a Northwestern University kutatási eredményét − e szerint az elhízás ellen nem jó a cukros üdítőkre kivetett adó, mert a kövérek már úgyis mesterségesen édesített vagy diétás italokat isznak, azokra pedig nem vonatkozik ez a sarc.