A végletes és indokolatlan diéták árthatnak, és akár hiánybetegségeket okozhatnak.
Azok se hagyják ki a tejtermékeket az étrendjükből, akiknek gyomorpanaszokat vagy puffadást okoznak, mert ezzel árthatnak a szervezetüknek. Súlyos kalciumés D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt – figyelmeztet a Szabad Föld online oldalán dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai és táplálkozástudományi tanszékének adjunktusa. A laktóz-intolerancia a tejcukorral szembeni érzékenységet jelenti, mely emésztési zavart nem ajánlatos magunknak „diagnosztizálni".
Puffadást, görcsöt más is okozhat, így például a stressz, gyulladás, lisztérzékenység. Az európaiak 14–40 százalékára jellemző, hogy a szervezetükben nem termelődik elég laktáz, azaz tejcukrot lebontó enzim, ezért náluk a tejtermékek fogyasztása panaszt okozhat. Napi fél liter tejre vagy annak megfelelő tejtermékre azonban akár laktózmentes formában is szükség van a szakember szerint.
– Az egészséges életmód jegyében először az amerikaiak kezdték kerülni a glutént, s e divat nálunk is terjed. Mivel az ilyen diéták nem kevés odafigyeléssel és plusz anyagi kiadással is járhatnak, értelemszerűen csak akkor javasoljuk az elkezdését, ha az valóban indokolt – mondja dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.
A zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztásáról pedig semmilyen életmódváltó diéta jegyében sem szabad lemondani!