• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OVSZ: „Elsődleges cél a betegek ellátása”

Lapszemle 2024.05.11 Forrás: magyarnemzet.hu
OVSZ: „Elsődleges cél a betegek ellátása”

A terápiás célra nem szükséges mennyiséget fogja gyógyszergyártási célra értékesíteni az OVSZ, azaz nem terveznek kifejezetten ipari célú eladásra vért gyűjteni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, az egészségügyi intézmények vérkészítmény-ellátásán túl jelentős mennyiségű friss fagyasztott plazmát értékesít a gyógyszeriparnak a nélkülözhetetlen gyári készítmények előállításához. Az ebből származó bevétel az OVSZ teljes költségvetésének 18 százalékát teszi ki - beszélt erről a tevékenységről Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a Magyar Nemzetnek.

– Az Országos Vérellátó Szolgálat alapfeladata, így elsődleges célja a betegek közvetlen transzfúziós célú ellátása, ezért csak annyi vért gyűjtünk, ami az ehhez szükséges vérkészítmény-mennyiséget biztosítja. 2023-ban 355 ezer egység vért gyűjtöttünk, amiből a feldolgozást követően közel ugyanennyi egység vörösvérsejt-koncentrátumot, mintegy 160 ezer egység vérlemezke-koncentrátumot és 40 ezer egység friss fagyasztott plazmát biztosítottunk a betegek gyógyítása érdekében – mondta el Nagy Sándor.

A betegellátáshoz nem szükséges, mintegy 310 ezer egység friss fagyasztott plazmát pedig a gyógyszeriparnak értékesítettük. Az OVSZ által előállított és a gyógyszeriparnak átadott friss fagyasztott plazma Magyarország plazmaeredetű készítmény szükségletének (alvadási faktorok, immunglobulin- és albuminkészítmények) 50-70 százalékát biztosítja – tette hozzá.

Az elmúlt években több baloldali megmondóember is politikai síkra akarta terelni az OVSZ által előállított és a gyógyszeriparnak átadott friss fagyasztott plazma árának kérdését, hiszen szerintük a plazmának világpiaci ára van, ám ez nem igaz. Plazma esetében nem lehet ilyenről beszélni, és e hamis híresztelések nem is tesznek jót a piacnak.

A jogszabályoknak megfelelően immáron harmadik alkalommal versenyeztetési eljárás során választják majd ki, hogy melyik gyógyszergyártó vásárolhatja meg a plazmát. A nyertes ajánlattevő mindig a legmagasabb árat kínáló, magyarországi forgalmazási engedéllyel rendelkező és értékesítési kötelezettséget vállaló piaci szereplő  – mondta el a friss fagyasztott plazma gyógyszeriparnak való átadásával kapcsolatban dr. Nagy Sándor. Továbbiak a teljes cikkben